Close
Ezen az új, világrekorder hídon hat perc alatt kelhetsz át Európából Ázsiába

Ezen az új, világrekorder hídon hat perc alatt kelhetsz át Európából Ázsiába

Átadták a Dardanellák fölött átívelő, 1915 Canakkale nevű szuperhidat Törökországban.

A Gallipoli és Lapseki városokat összekötő híd 4608 méter hosszú és a világ legnagyobb támaszközű függőhídjának számít. Tornyai 318 méter magasak.

A nevében szereplő 1915 a Dardanellák ostromának évére, 2023 méteres középső támaszköze pedig a Török Köztársaság kikiáltásának centenáriumára utal.

A munkálatok szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2017 márciusában kezdődtek mintegy ötezer építőmunkás részvételével. A hidat török és dél-koreai cégek építették egy 2,5 milliárd eurós beruházás keretében.

A 1915 Canakkale a negyedik híd Törökországban, amely összeköti az európai és az ázsiai partokat.

Eddig az Anatólia és a Gallipoli-félsziget között közlekedő járművek a Dardanellákon csupán egyórás kompozással tudtak átkelni, ami a várakozási idővel együtt akár öt órát is jelenthetett.

Ez az út mostantól körülbelül hat percet vesz igénybe.

A hídpénz 13,5 dollár (kb. 4500 forint).

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

dardanellák | legnagyobb | 1915 canakkale | Európa | ázsia

FOLYTASD EZZEL

Eladó Pablo Picasso egykori stúdiója

Faházkánaán Kapolcson - A Treehouses és a Hello Wood bevette a Balaton-felvidéket

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom