Close
A kedvenc borkereskedésünk 25 éves – Megkóstoltuk a két bort, amivel ünneplik

A kedvenc borkereskedésünk 25 éves – Megkóstoltuk a két bort, amivel ünneplik

Idén 25 éves lett a Bortársaság. Az egyik legnagyobb hazai borkereskedésnek mégsem azért tapsolunk, mert ilyen szép kort megélt, hanem mert 25 éve mehetünk el úgy vásárolni hozzájuk, szerte az országban, hogy egy percig sem kell aggódnunk, vajon jó lesz-e a bor, amit hazaviszünk.

A Bortársaság biztos pont lett borfronton, minden látogatás olyan, mintha egy bohém haverunkhoz ugranánk be, aki bejárta a világot, több ezer bort kóstolt, és mindig van egy-két új, izgalmas tétel a pincéjében.

A jeles dátumra is két olyan bort választottak, ami a maga nemében megismételhetetlen: egy tokaji pinot noirt és egy balatonboglári pezsgőt.

Légli Ottóék a Balaton déli partján évek óta készítenek pezsgőt, az egész család hatalmas champagne-rajongó. Ők viszont nem a híres francia borvidék pezsgőit követik, hanem a balatoni pezsgő igazi arcát keresik: ez az 1400 palackos tétel is illeszkedik a törekvésbe. A 2013-as évjáratú, hagyományos, azaz palackban másoderjesztett és érlelt pezsgőt Ottó és Bogi 53 hónapon keresztül tartották finomseprőn, és a fajták sem mondhatók hagyományosnak.

A rajnai rizling és pinot blanc házasítás garancia a frissességre, a hosszú érlelés pedig a finom és elegáns buborékokra. Nagyon gazdag pezsgő, hosszú utóízzel, amiből sajnáljuk, hogy nyárra már egy palack sem fog maradni. Az ünnepek alatt viszont érdemes kiélvezni.

A másik bor szintén egyedülálló: a világhírű spanyol borászat, a Vega Sicilia tokaji “kistestvére”, az Oremus most először töltött palackba pinot noirt.

Bár Sauskáéknak hála már néhány hónappal ezelőtt megismertük, milyen a pinot noir, ha tokaji, most már egészen biztos, hogy a világ egyik legnépszerűbb kékszőlőjének telepítése egészen új dimenziókat nyit majd a borvidéken.

Az Oremus Pince 2016-os hordóválogatásából összesen 1200 palack kétszült, a Tolcsva melletti, riolitos-agyagos talajú terület alapanyagából.

A burgundi pinot noiroknál teltebb karakterű, gazdagabb, gyümölcsösebb, a köves területnek köszönhetően pedig elegáns sós, ásványos karakterű. Akár a halászlé mellé is kóstolhatjuk, nem okoz csalódást.

(Fotók: Bortársaság)

borkereskedés | évforduló | légli | borász | balaton

FOLYTASD EZZEL

Már a tökéletes étel-ital párosítást is a mesterséges intelligencia végzi

Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram