Close
Mennyei receptek azoknak, akik szerint a saláta nem számít főételnek

Mennyei receptek azoknak, akik szerint a saláta nem számít főételnek

Nem vagyok én nyúl! Hányszor hallottuk már a dühítő mondatot, amikor növényalapú, esetleg nyers fogással szerettünk volna kedveskedni a vendégeknek. Igaz, a magyar konyha klasszikusan nem salátázós, ideje lenne méltó helyükre tenni a tartalmas, ízgazdag, tápláló és változatos salátákat. Ha ezt nem is mi tesszük meg, azért megosztjuk a legkedvesebb receptjeinket. 

Pekándiós-szőlős zöldsaláta, csirkével (kb. négy adag)

Roppanós zöldségek, a frissen sütött/hűtőből mentett/grill csirkével és hangsúlyos dresszinggel. Az édes és a sós megfelelő haromóniájára épül, és nagyon jól áll neki a pekándió is.

Hozzávalók:

  • 40 dkg sült csirke (hűtőben megmaradt, esetleg grill, de ha frissen készül, akkor csíkokra vágva, joghurtban-mézben és kis curryben pácolva, 20 perccel készítés előtt)
  • 1 szál angolzeller
  • 15 dkg jégsaláta
  • 20 dkg szőlő, félbevágva
  • fél bögre durvára tört pekándió (pirítva még ízletesebb!)

A dresszinghez:

  • 1/2bögrényi frissen készített majonéz
  • 1/2 bögrényi görög joghurt
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. méz
  • 1 tk. friss citromlé
  • frissen őrölt bors

Mandarinos-bébispenótos tésztasaláta, terijaki szósszal (kb. négy adag)

A Creme de la Crumb elég bombabiztos receptoldal, ha nem idegenkedünk a kicsit extrásított kényelmi ételektől. Ez a saláta az oldal ötletgazdájának, Tiffanynak a kedvence, és mi is rajongunk érte. Tápértékét illetően szépen kilép a saláta skatulyából, az ízei pedig visszatapsolósak. Fontos, hogy a dresszinget mindig étkezés előtt öntsük rá, mert a savak hamar megmarják a spenótleveleket, és össze is esnek.

Hozzávalók:

  • 12 dkg farfalle tészta
  • 4 bögrényi bébispenót
  • 1/2 bögrényi aszalt vörösáfonya
  • 1/2 bögrényi kesudió
  • 4 db közepes mandarin
  • 1/3 bögre frissen aprított koriander

A dresszinghez:

  • 1/3 bögre terijaki szósz, lehetőleg a sűrűbb állagú
  • 1/3 bögre rizs/almaecet
  • 1/2 tk. fokhagymagmapor
  • 1 ek. barnacukor
  • 1/2 bögre növényi olaj (pl. fele-fele arányban olíva és szőlőmag)
  • frissen őrölt bors

Mediterrán saláta, valahol a Caesar és a Nicosiai között (kb. négy adag)

Ez a mennyei hibrid rengeteg ízzel, nyári emlékekkel teli, és elsősorban azokhoz szól, akik rajonganak a halételekért, és keresik az umamit. Tálaláskor a dresszinggel gondosan nyakon öntött kaprikra és salátára teszük a félbevágott tojásokat, erre kerül még egy kis szardella és parmezánforgács. Mellé pedig opcionálisan a pirított rusztikus péksütemény.

Hozzávalók:

  • 3 db salátaszív
  • 2 ek. kapribogyó
  • 3 db főtt tojás
  • ízlés szerint pirított rusztikus ciabatta
  • 3-4 darab egész szardella
  • parmezán

A dresszinghez:

  • 1/3 bögrényi nagyon jó minőségű olívaolaj
  • kb 2 ek. szardellapaszta
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 tojássárgája

Ez is érdekelhet:

(A képek illusztrációk. Forrásuk: Getty Images, Unsplash, Pxhere)

saláta | bowl | receptek | recept | zöldségek

FOLYTASD EZZEL

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Ennek a konyhai trükknek hála soha többé nem kell hámoznunk a burgonyát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram