Close
Mennyei receptek azoknak, akik szerint a saláta nem számít főételnek

Mennyei receptek azoknak, akik szerint a saláta nem számít főételnek

Nem vagyok én nyúl! Hányszor hallottuk már a dühítő mondatot, amikor növényalapú, esetleg nyers fogással szerettünk volna kedveskedni a vendégeknek. Igaz, a magyar konyha klasszikusan nem salátázós, ideje lenne méltó helyükre tenni a tartalmas, ízgazdag, tápláló és változatos salátákat. Ha ezt nem is mi tesszük meg, azért megosztjuk a legkedvesebb receptjeinket. 

Pekándiós-szőlős zöldsaláta, csirkével (kb. négy adag)

Roppanós zöldségek, a frissen sütött/hűtőből mentett/grill csirkével és hangsúlyos dresszinggel. Az édes és a sós megfelelő haromóniájára épül, és nagyon jól áll neki a pekándió is.

Hozzávalók:

  • 40 dkg sült csirke (hűtőben megmaradt, esetleg grill, de ha frissen készül, akkor csíkokra vágva, joghurtban-mézben és kis curryben pácolva, 20 perccel készítés előtt)
  • 1 szál angolzeller
  • 15 dkg jégsaláta
  • 20 dkg szőlő, félbevágva
  • fél bögre durvára tört pekándió (pirítva még ízletesebb!)

A dresszinghez:

  • 1/2bögrényi frissen készített majonéz
  • 1/2 bögrényi görög joghurt
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. méz
  • 1 tk. friss citromlé
  • frissen őrölt bors
Mandarinos-bébispenótos tésztasaláta, terijaki szósszal (kb. négy adag)

A Creme de la Crumb elég bombabiztos receptoldal, ha nem idegenkedünk a kicsit extrásított kényelmi ételektől. Ez a saláta az oldal ötletgazdájának, Tiffanynak a kedvence, és mi is rajongunk érte. Tápértékét illetően szépen kilép a saláta skatulyából, az ízei pedig visszatapsolósak. Fontos, hogy a dresszinget mindig étkezés előtt öntsük rá, mert a savak hamar megmarják a spenótleveleket, és össze is esnek.

Hozzávalók:

  • 12 dkg farfalle tészta
  • 4 bögrényi bébispenót
  • 1/2 bögrényi aszalt vörösáfonya
  • 1/2 bögrényi kesudió
  • 4 db közepes mandarin
  • 1/3 bögre frissen aprított koriander

A dresszinghez:

  • 1/3 bögre terijaki szósz, lehetőleg a sűrűbb állagú
  • 1/3 bögre rizs/almaecet
  • 1/2 tk. fokhagymagmapor
  • 1 ek. barnacukor
  • 1/2 bögre növényi olaj (pl. fele-fele arányban olíva és szőlőmag)
  • frissen őrölt bors
Mediterrán saláta, valahol a Caesar és a Nicosiai között (kb. négy adag)

Ez a mennyei hibrid rengeteg ízzel, nyári emlékekkel teli, és elsősorban azokhoz szól, akik rajonganak a halételekért, és keresik az umamit. Tálaláskor a dresszinggel gondosan nyakon öntött kaprikra és salátára teszük a félbevágott tojásokat, erre kerül még egy kis szardella és parmezánforgács. Mellé pedig opcionálisan a pirított rusztikus péksütemény.

Hozzávalók:

  • 3 db salátaszív
  • 2 ek. kapribogyó
  • 3 db főtt tojás
  • ízlés szerint pirított rusztikus ciabatta
  • 3-4 darab egész szardella
  • parmezán

A dresszinghez:

  • 1/3 bögrényi nagyon jó minőségű olívaolaj
  • kb 2 ek. szardellapaszta
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 tojássárgája
Ez is érdekelhet:

(A képek illusztrációk. Forrásuk: Getty Images, Unsplash, Pxhere)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom