Close
Csak a VIP számára látható a teljes 3D-nyomtatott Dávid-szobor a világkiállításon

Csak a VIP számára látható a teljes 3D-nyomtatott Dávid-szobor a világkiállításon

A 3D-nyomtatással újjászületett Dávid-szobor alsó kétharmadát csak a VIP-ek láthatják a dubaji világkiállításon, a többieknek az olasz pavilonban csak az alkotás feszült, dacos szeme és mérgesen összehúzott szemöldöke jutott.

A reneszánsz szobor hat méter magas reprodukcióját az Expo 2020 Dubaion mutatták be, hogy aztán egy csapásra felkavarja a művészeti világot. Egy nyolcszögletű építmény közepén álló Dávid-szobornak ugyanis csak a feje és nyaka látható a nagyközönség számára, a testének többi része csak a VIP-eknek.

Az olasz média cenzúrát kiáltott, egy művészettörténész pedig egyenesen azt állítja: az expón anyagi lehetőségeik szerint különböztetik meg az embereket, hiszen nagy a különbség abban, amit gazdag, befolyásos emberek és hétköznapi érdeklődők láthatnak a szoborból.

Az olasz pavilon művészeti vezetője, David Rampello úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy új élményt nyújtsanak a látogatóknak. A szobor 3D-s másolata kifejezetten feszültnek tűnik, homlokát ráncolja, tekintetéből a dac sugárzik.

Úgy tudni, az elkészítéséhez a világ egyik legnagyobb 3D-nyomtatójára volt szükség, és csak a digitális szkennelése negyven munkaórát vett igénybe. Az alkotás gyanta, márványpor és újrahasznosított műanyag keverékéből készült.

A dubaji világkiállítás számtalan meglepő attrakciót felvonultat. Egy szürreális installációt is bemutatnak, amely alatt állva a látogatók úgy érzik, mintha elnyelné őket egy vízesés. A víz a Trónok harca és a Westworld Grammy-díjra jelölt főcímzenéjének szerzője, Ramin Djawadi dallamaira zubog.

 (Forrás: Euronews, fotók: Kamran Jebreili, The Associated Press)

dávid szobor | olasz pavilon | dubaji világkiállítás | 3D | 3D-művész

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram