Close
Hihetetlen rekord: 717 gigapixeles felbontású kép készült Rembrandt ikonikus festményéről

Hihetetlen rekord: 717 gigapixeles felbontású kép készült Rembrandt ikonikus festményéről

Az amszterdami Rijksmuseum közzétette a valaha volt legnagyobb és legrészletesebb fényképét Rembrandt mesterművéről, az Éjjeli őrjáratról, amely 717 megapixelben tekinthető meg online.

A világ legnagyobb digitális művészeti képe lett az a 717 gigapixeles fotó, amelyet az Éjjeli őrjárat kutatócsoportja készített egy 100 megapixeles Hasselblad H6D 400 MS kamerával. A kutatók összesen 8439 fényképet készítettek, amelyet aztán

egy mesterséges intelligencia segítségével illesztettek össze, hogy megalkossák a végleges, extrém nagy felbontású képet.

A rendkívül részletgazdag kép a műkedvelőknek érdekes, a tudósoknak és a kutatóknak azonban számos információval szolgál, például a jövőbeni öregedési folyamatok pontos nyomon követését is lehetővé teszi.

Robert Erdmann, a Rijksmuseum vezető kutatója úgy nyilatkozott, hogy a kép elkészítése hatalmas kihívás volt, a társaival pedig világszínvonalú teljesítményt nyújtottak és minden várakozást felülmúltak.

A fénykép még azelőtt készült el, hogy az ikonikus festmény restaurálási munkái megkezdődtek volna.

Az alkotás most egy rövid ideig csak digitális formában lesz elérhető az érdeklődőknek, akiknek azonban így továbbra is lehetőségük nyílik, hogy elmélyüljenek Rembrandt remekművének legapróbb részelteiben IDE kattintva.

(Forrás: Designboom, fotók: Rijksmuseum)

rembrandt | Rijksmuseum | festmény | fotó | fénykép

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram