Close
79 éves ez a torta, még a II. világháború bombázását is túlélte

79 éves ez a torta, még a II. világháború bombázását is túlélte

A nemrég megtalált mogyorótorta egészen meglepő állapotban került elő a romok alól.

1942. március 28-án éjszaka a Brit Királyi Légierő több mint kétszázharminc repülőgépe mintegy négyszáz tonnányi bombát dobott le a németországi Lübeck városára egy intenzív, kevesebb mint két órán át tartó támadás során. A bombázásban a város több mint harminc százaléka megsemmisült, és tízezer épület vált részben vagy egészben a háború martalékává. Ez történt az Alfstasséval is, a város egyik legrégebbi utcájával.

Idén az Alfstrasse 18. szám alatt álló házban feltárási munkákat végeztek, a régészek pedig egy mogyoróval és mandulával töltött süteményt találtak. A szakértők úgy vélik, hogy amikor a házat bombatalálat érte, a földszint beomlott a pincébe, ahol a konyha volt. Ennek eredményeként a zsírpapírba csomagolt süteményt teljesen beborította a lehulló törmelék, ami közel nyolcvan évig konzerválta azt.

A torta kívül erősen elszenesedett, a koromtól megfeketedett, a hő hatására pedig eredeti magasságának harmadára zsugorodott.

A korabeli feljegyzések szerint a házban egy Johann Wärme nevű kereskedő lakott a bombázások idején, úgy vélik, hogy ő, vagy valaki a családjából készítette el a tortát virágvasárnapra. A régészek szerint a megtalált sütemény ablakot nyit a nyolcvan évvel ezelőtti bombázásokra, azt remélik azonban, hogy miután kiállítják, nemcsak a háború pusztítását szimbolizálhatja majd, hanem az élet örömeit is.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Elképesztő vegán ételeket kínál ez a légitársaság a vegánuár ideje alatt
Hat ok, amiért kezdj el már ma gyömbér teát inni
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom