Close
79 éves ez a torta, még a II. világháború bombázását is túlélte

79 éves ez a torta, még a II. világháború bombázását is túlélte

A nemrég megtalált mogyorótorta egészen meglepő állapotban került elő a romok alól.

1942. március 28-án éjszaka a Brit Királyi Légierő több mint kétszázharminc repülőgépe mintegy négyszáz tonnányi bombát dobott le a németországi Lübeck városára egy intenzív, kevesebb mint két órán át tartó támadás során. A bombázásban a város több mint harminc százaléka megsemmisült, és tízezer épület vált részben vagy egészben a háború martalékává. Ez történt az Alfstasséval is, a város egyik legrégebbi utcájával.

Idén az Alfstrasse 18. szám alatt álló házban feltárási munkákat végeztek, a régészek pedig egy mogyoróval és mandulával töltött süteményt találtak. A szakértők úgy vélik, hogy amikor a házat bombatalálat érte, a földszint beomlott a pincébe, ahol a konyha volt. Ennek eredményeként a zsírpapírba csomagolt süteményt teljesen beborította a lehulló törmelék, ami közel nyolcvan évig konzerválta azt.

A torta kívül erősen elszenesedett, a koromtól megfeketedett, a hő hatására pedig eredeti magasságának harmadára zsugorodott.

A korabeli feljegyzések szerint a házban egy Johann Wärme nevű kereskedő lakott a bombázások idején, úgy vélik, hogy ő, vagy valaki a családjából készítette el a tortát virágvasárnapra. A régészek szerint a megtalált sütemény ablakot nyit a nyolcvan évvel ezelőtti bombázásokra, azt remélik azonban, hogy miután kiállítják, nemcsak a háború pusztítását szimbolizálhatja majd, hanem az élet örömeit is.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)

bombázás | torta | II. világháború | lübeck | Németország

FOLYTASD EZZEL

Mégsem lenne szabad annyi vizet innunk? Lehet, hogy sok a napi nyolc pohár

A brit boltokban is limitálják ezt az alapvető élelmiszert, igaz, más okból, mint nálunk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram