Close
Hormuz szigete úgy fest, mintha egy impresszionista festő eljátszadozott volna a marsi felszínnel

Hormuz szigete úgy fest, mintha egy impresszionista festő eljátszadozott volna a marsi felszínnel

Egy impresszionista festő ellátogat a Marsra, meglátja a kissé egyhangú, rézvörös felszínét, és úgy dönt, hogy lelket önt belé. 

Aztán hazahoz belőle egy darabkát a Földre, és leteríti a Perzsa-öbölbe. Akár ez is lehetne az iráni szivárványsziget, a Hormuz eredettörténete. A szigeten található a bolygó egyik legnagyobb sókupolája, mégis a vöröses talajáról, strandjairól, valamint a nagyon változatos geológiai képződményeiről híres.

A szigetet korallzátonyok és mangroveerdők tarkítják, így a Perzsa-öböl eme csücskére

előszeretettel érkeznek inspirációra vágyó utazók, művészek, a geológia megszállottjairól nem is beszélve.

A marsi felszínhez hasonlóan a talaj itt is vas-oxidban gazdag, ez kölcsönzi a nagyon erőteljes vörös árnyalatot a vidéknek. A hegyekben pedig apatit és kvarc található, ezeknek köszönhetően törik meg a vörös dominanciát a lila és zöld árnyalatok.

A többnyire kopár, dombos, mindössze negyvenkét négyzetkilométer alapterületű sziget az ókori görögök alatt Organa, az iszlám időszakban Jarun néven volt ismert. A fontos kikötővárost, Hormuzit – amelyről a sziget a nevét kapta – a szárazföldtől hatvan kilométerre találhattuk, és egy olyan fejedelemségnek adott otthont, amely a szoros mindkét oldalára kiterjedt.

Ma Hormuzi  egy háromezer fős falura apadt, ahova az ivóvizet – a csapadékhiány és a sós vidék miatt – Iránból vezetik be a szárazföld, illetve Perzsa-öböl alatt. Misztikus, kissé túlvilági fizimiskájából azonban szerencsére a sziget mit sem veszített.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC)

felszín | víz | hormuz | Mars | perzsa-öböl

FOLYTASD EZZEL

Hiába az aszály és az erdőtüzek, semmi sem tántorít egy el egy mediterrán-nyaralástól

Nagyon morbid szabály lépett életbe az egyik francia kisvárosban: temetési kauciót kell fizetni a Mont Blanc megmászásához

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom