Close
Ilyen lesz az otthonunk valamikor 2035-ben

Ilyen lesz az otthonunk valamikor 2035-ben

2035 már nincs olyan messze, úgyhogy lassan el kell gondolkodnunk azon, milyen körülmények között fogunk élni. Az biztos, hogy a világunk más hely lesz. Vitatható például az is, hogy egyáltalán szükségünk lesz-e majd bútorokra. 

Egy Virgil Abloh nevű tervező átdolgozta kicsit Jean Prouvé és az Eames házaspár korábbi tervein alapuló jövőbeli otthonok vízióját, és mindjárt be is mutatta őket a Zaha Hadid által tervezett Vitra Campus egyik részlegén.

A Twentythirtyfive című kiállításra meghekkelte és újragondolta néhány ismert bútormárka ikonikus darabjait, hogy aztán megossza a nagyközönséggel, hogyan fog kinézni egy fiatal felnőtt lakása valamikor 2035-ben.

Felhasználta és újraalkotta többek között Charles és “Ray” Eames székét, valamint egy téglákkal megrakott polcokkal teli tárolóhelyiséget, Prouvé ötvenes évekbeli foteljét és lámpáját (Abloh három alkotását egyébként limitált kiadásban megvásárolhatták a gyorsan cselekvő szerencsések).

A Vitra kortárs dizájnközpont felkérésére a divatban, építészetben, művészetben, zenében és bútortervezésben egyaránt otthonosan mozgó Abloh olyan dolgokat alkotott, melyek könnyebben hozzáférhetőbbé válnak a közösségi médiumok uralta életünkben.

A Vitra igazgatója, Nora Fehlbaum szerint a tervező kívülállóként érkezett ebbe a világba, és friss fejjel, korlátok nélkül tudta újragondolni és szélesebb közönséggel megismertetni a termékeiket, illetve biztos abban, hogy Abloh jövőbeli víziói és ötletei olyan hastással lesznek a mai fiatalokra, mint például Prouvé munkái voltak az ötvenes években.

A Twentythirtyfive a Vitra kiállítótermeiben debütált a németországi Weil am Rheinban. Két részre tagolódik: a Múlt/Jövő fantázianevű tárlat a múlt emlékeit sűríti össze és a fiatalok figyelmébe ajánlott Vitra-örökséget mutatja be, míg az izgalmasabbnak tűnő Holnap értelemszerűen a jövőbe tekint, és elképzeli, hogyan változnak majd a bútorok dizájnjai az elkövetkezendő tizenhat évben, és milyen körülmények között él majd egy fiatal 2035-ben.

Abloh alkotásai Prouvé műveihez hasonlóan meglehetősen provokatívak, és nem biztos, hogy első látásra mindenkinek tetszenek. Ő is úgy véli, hogy a munkahelyunk és az otthonunk közötti határvonal egyre inkább elmosódik, hiszen szinte már most is ott élünk, ahol dolgozunk, és ott dolgozunk, ahol élünk.

A Twentythirtyfive június 12-től július 31-ig látható.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
A jövő városát tervezik felépíteni a semmi közepén ötmillió ember számára
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom