Close
Ilyen lesz az otthonunk valamikor 2035-ben

Ilyen lesz az otthonunk valamikor 2035-ben

2035 már nincs olyan messze, úgyhogy lassan el kell gondolkodnunk azon, milyen körülmények között fogunk élni. Az biztos, hogy a világunk más hely lesz. Vitatható például az is, hogy egyáltalán szükségünk lesz-e majd bútorokra. 

Egy Virgil Abloh nevű tervező átdolgozta kicsit Jean Prouvé és az Eames házaspár korábbi tervein alapuló jövőbeli otthonok vízióját, és mindjárt be is mutatta őket a Zaha Hadid által tervezett Vitra Campus egyik részlegén.

A Twentythirtyfive című kiállításra meghekkelte és újragondolta néhány ismert bútormárka ikonikus darabjait, hogy aztán megossza a nagyközönséggel, hogyan fog kinézni egy fiatal felnőtt lakása valamikor 2035-ben.

Felhasználta és újraalkotta többek között Charles és “Ray” Eames székét, valamint egy téglákkal megrakott polcokkal teli tárolóhelyiséget, Prouvé ötvenes évekbeli foteljét és lámpáját (Abloh három alkotását egyébként limitált kiadásban megvásárolhatták a gyorsan cselekvő szerencsések).

A Vitra kortárs dizájnközpont felkérésére a divatban, építészetben, művészetben, zenében és bútortervezésben egyaránt otthonosan mozgó Abloh olyan dolgokat alkotott, melyek könnyebben hozzáférhetőbbé válnak a közösségi médiumok uralta életünkben.

A Vitra igazgatója, Nora Fehlbaum szerint a tervező kívülállóként érkezett ebbe a világba, és friss fejjel, korlátok nélkül tudta újragondolni és szélesebb közönséggel megismertetni a termékeiket, illetve biztos abban, hogy Abloh jövőbeli víziói és ötletei olyan hastással lesznek a mai fiatalokra, mint például Prouvé munkái voltak az ötvenes években.

A Twentythirtyfive a Vitra kiállítótermeiben debütált a németországi Weil am Rheinban. Két részre tagolódik: a Múlt/Jövő fantázianevű tárlat a múlt emlékeit sűríti össze és a fiatalok figyelmébe ajánlott Vitra-örökséget mutatja be, míg az izgalmasabbnak tűnő Holnap értelemszerűen a jövőbe tekint, és elképzeli, hogyan változnak majd a bútorok dizájnjai az elkövetkezendő tizenhat évben, és milyen körülmények között él majd egy fiatal 2035-ben.

Abloh alkotásai Prouvé műveihez hasonlóan meglehetősen provokatívak, és nem biztos, hogy első látásra mindenkinek tetszenek. Ő is úgy véli, hogy a munkahelyunk és az otthonunk közötti határvonal egyre inkább elmosódik, hiszen szinte már most is ott élünk, ahol dolgozunk, és ott dolgozunk, ahol élünk.

A Twentythirtyfive június 12-től július 31-ig látható.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

otthon | jövő | Weil am Rhein | kiállítás | Vitra

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram