Csődbe a kontinens egyik leghíresebb Mozart-golyó-gyártója

Fizetésképtelenséget jelentett hétfőn a Mozart-golyót gyártó Salzburg Schokolade, így talán végleg elköszönhetünk az egyik leghíresebb Mozart-golyótól.

Az eredeti osztrák Mozartkrugel egy pisztácia-marcipán keverék, nugátkrémmel és csokimázzal bevonva. Az édességet egy salzburgi cukrász,

Paul Fürst készítette először 1890-ben, a termékkel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Salzburgban született meg a világhírű Mozart-golyó

Mivel a Mozartkugel elnevezést Fürst cége nem védette le, a édességet más cukrászdák is gyártani kezdték – közéjük tartozott a történet főszereplője, a Salzburg Schokolade is, amely az egyik legfontosabb piaci szereplővé nőtte ki magát a Mozart-golyók világában.

Az megvan, hogy az a Mozart-golyó, amit általában eszel, kamu?

Egy csöppnyi gasztrokultúra, némi csokitörténelem következik Ausztriából.

A cégnél a koronavírus-járvány óta tartanak a problémák: a turisták eltűntek, elmaradtak a rendezvények, az esküvők, továbbá a lezárások miatt a cukrászdáknak is zárva kellett tartaniuk hetekig. A salzburgi üzem leállása száznegyvennégy munkást érint, a novemberi és decemberi béreket, valamint a karácsonyi bónuszt már nem utalják át a dolgozóknak.

Ez is érdekelhet:

Készítsd el azt a koktélt, amit Jeff Bridges tett legendássá!

A White Russian több évtizedes Csipkerózsika-álmából feléledve ismét felkerült a legnépszerűbb koktélok ranglistájára.

(Forrás: Kronen Zeitung, Player.hu)

mozart | Fürst | Mozartkugel | Paul Fürst | Mozart-golyó

FOLYTASD EZZEL

Miért eszünk sonkát húsvétkor?

Egy friss kutatás kimutatta, ezt az egy dolgot jobban szeretjük, mint a közösségi médiát

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom