A kulcsszavak és kifejezések használata az álláspályázatunkban

Mivel a keresettebb pozíciókra megírt álláshirdetésekre jó esetben is több száz pályázat kerül beküldésre, így a kiválasztást végző személyeknek legtöbbször csak arra van idejük, hogy az önéletrajzokat tüzetesebben átvizsgálják a szemükkel. Teszik mindezt azért, hogy lássák, megjelennek-e bennük az adott területtel kapcsolatos gyakran használt kulcskifejezések.

 

Sőt, sok helyen már nem is a HR-esek feladata az előszűrés, hanem az ATS szoftvereké, amelyek szintén csak akkor engedik tovább a következő körbe a jelentkezőt, ha a Kaposvarallas oldalán vagy az egyéb állásportálokon megjelent hirdetésre beküldött önéletrajz és motivációs levél tartalmazza a szükséges kifejezéseket.

A kulcsszavak használata tehát kiemelt részét képezi az álláspályázat optimalizálásának. Legalább négy-öt darabot érdemes elhelyezni belőlük ahhoz, hogy az egyébként jól megírt pályázatunk ne a kupac aljára kerüljön. De mégis hogyan azonosíthatjuk be ezeket a kifejezéseket?

 

Olvassuk át még egyszer az álláshirdetést!

 

Az álláshirdetések többször történő átolvasása az egyik legjobb módszer annak a meghatározásához, hogy melyek lesznek a pozíció és az iparág szempontjából releváns kulcsszavak.

 

De, ha szeretnénk biztosra menni, akkor bemásolhatjuk a szöveget akár egy szófelhő-generátorba is, amely kilistázza nekünk a leggyakrabban használt kifejezéseket belőle. Ezek közül pedig nekünk kell kiválasztani azokat, amelyeket el szeretnénk helyezni a pályázatunkban.

 

Hogy egy példával is illusztráljuk a dolgot: lehet, hogy az előző munkahelyünkön a feladatunk megnevezése a “Customer Supply Menedzsment” volt, de a legtöbb helyen ezt logisztikaként ismerik. Így a hirdetésbe és a keresőmotorokba is ezt a kifejezést írják be általában a toborzók. Hiába hangzik tehát az előbbi sokkal szebben, nekünk akkor is az utóbbit kell használnunk.

 

Amennyiben pedig a maximális sikerre törekszünk, akkor elemezhetjük akár több azonos pozícióról szóló hirdetés szövegét is. Azok a kifejezések ugyanis, amelyek mindegyikben szerepelnek szinte biztos, hogy a legkeresettebb kulcsszavak közé tartoznak.

 

Megnézhetjük a cég weboldalát is

 

Érdemes a potenciális munkaadók webhelyét is felkeresni, mivel ezeken több olyan kulcsszót is találhatunk, amelyek tükrözik a szervezet értékeit. Abban az esetben pedig, ha ezeket össze tudjuk egyeztetni a saját értékrendünkkel, akkor azokat az önéletrajzba és a motivációs levélbe is nyugodtan beleírhatjuk.

 

Kutakodjunk kicsit a LinkedIn-en!

 

Az is egy nagyszerű módszer lehet a releváns kulcsszavak azonosítására, ha felkeressük a cég azon dolgozóinak LinkedIn profilját, akik hasonló vagy magasabb beosztásban dolgoznak, mint amit mi meg szeretnénk pályázni.

 

A cikk befejezéseképpen még annyit említenénk meg, hogy ne mindig csak a beazonosított kulcsszavakat használjuk, hanem próbáljuk meg az ismertebb szinonímáikat is. Ezzel ugyanis megmutathatjuk a toborzóknak, hogy igazán gazdag szókinccsel rendelkezünk.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom