Close
Nagyon sokat kellene utaznunk, ha felkeresnénk a világ jelenlegi legélhetőbb városát

Nagyon sokat kellene utaznunk, ha felkeresnénk a világ jelenlegi legélhetőbb városát

A koronavírus-járvány meglehetősen felforgatta a korábbi sorrendet.

Legutóbb 2019-ben állította fel listáját a The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit (EIU), akkor Bécs végzett első helyen. Az osztrák főváros ezúttal a 12. helyre került, a világ jelenlegi legélhetőbb városát pedig Új-Zélandon találjuk.

A top tízbe Új-Zéland, Japán és Ausztrália városai mellett csak két európai város került be: a svájci Zürich és Genf a hetedik és nyolcadik helyen.

Az osztrák főváros 2018 óta vezette a listát és évek óta fej-fej mellett versenyzett Melbourne-nel. Új-Zélandot földrajzi helyzete segítette abban, hogy lezárt határain belül megszüntesse a koronavírus-járvány, ami jelentősen hozzájárult az itt élők életminőségéhez – írja online kiadásában a The Guardian.

Az első helyen végzett Auckland után a sorban Oszaka (Japán), Adelaide (Ausztrália), Wellington (Új-Zéland), Tokió (Japán) és Perth (Ausztrália) következik.

A világjárvány miatt az elmúlt évben nem közölt rangsort az EIU.  – A városok világszerte sokkal kevésbé élhetőek most, mint a járvány kezdete előtt, és úgy látjuk, bizonyos régiókat, például Európát különösen súlyosan érintett a helyzet – közölte az EIU, mely idén is száznegyven nagyváros életminőségét vizsgálta harminc pontból álló szempontrendszer alapján, így a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szemszögéből.

A legkevésbé élhető város ezúttal is Damaszkusz lett. A szíriai fővárost a nigériai Lagos és Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby előzte meg.

Az EIU nem tette közzé a teljes listát.

Ezekben a nagyvárosokban pedig a legdrágább az élet: a Demographia szokásos évi felmérésén nyolc ország  (Ausztrália, Kanada, Hongkong, Írország, Új-Zéland, Szingapúr, Nagy-Britannia, Egyesült Államok) összesen háromszázkilenc lakáspiacának számait elemezték.

(Forrás:  MTI, fotók: Getty Images)

toplisa | legélhetőbb városok | aucland | uj-zeland

FOLYTASD EZZEL

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom