Close
A Pilisi Len látogatóközpont ezennel a kedvenc látogatóközpontunk

A Pilisi Len látogatóközpont ezennel a kedvenc látogatóközpontunk

És nemcsak a miénk, hanem nemzetközi építészportáloké is.

A Pilisszentivánon található, 2020-ban átadott látogatóközpontban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. Az épületet 2020-ban adták át, a nemzetközi építészfórumok közül pedig sokan – az Archdaily-től kezdve a Archiechó-n át az Allcadblocks-ig – beszámoltak a projektről; nem véletlenül, mivel

funkcióján túl egy remekül kivitelezett, a település esztétikájába illeszkedő, de mégis modern és szerethető épület lett.

A 265 négyzetméteres bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztatóterület és nyári konyha ad lehetőséget a kisgyerekek foglalkoztatására, de a csodás központból el is indulhatunk három tanösvényen: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és Sisakvirág, valamint a Pilisszentivánról induló Jági tanösvény valamelyikén.

Utóbbit bejárhatjuk a látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Történet

A Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás hegycsoport a hazai természetvédelem egyik szentély jellegű területe. Borbás Vince, a hazai flóra talán leghíresebb kutatója 1896-ban fedezte fel az egész világon egyedül itt élő pilisi lent.

A pannon bennszülött és jégkori maradvány fajok élőhelyét jelentő dolomit hegyek azóta a hazai természettudósok zarándokhelyévé váltak.

Pilisszentiván egykori földbirtokosa, Karácsonyi Imre gróf már 1934-ben intézkedéseket hozott a pilisi len védelmére. Ma a pilisi len és élőhelye is fokozottan védett és kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez. Az országos természetvédelmi őrszolgálat jelvényét is a pilisi len díszíti.

Remek épület lett, kisgyerekként is tuti imádnánk, felnőttként pedig biztosan.

(Fotók: Juhász Norbert)

FOLYTASD EZZEL
Bezárták a budapesti Szent István-bazilikát
Lefoglalta június végére Zamárdit a Balaton Sound
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom