Close
A Pilisi Len látogatóközpont ezennel a kedvenc látogatóközpontunk

A Pilisi Len látogatóközpont ezennel a kedvenc látogatóközpontunk

És nemcsak a miénk, hanem nemzetközi építészportáloké is.

A Pilisszentivánon található, 2020-ban átadott látogatóközpontban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. Az épületet 2020-ban adták át, a nemzetközi építészfórumok közül pedig sokan – az Archdaily-től kezdve a Archiechó-n át az Allcadblocks-ig – beszámoltak a projektről; nem véletlenül, mivel

funkcióján túl egy remekül kivitelezett, a település esztétikájába illeszkedő, de mégis modern és szerethető épület lett.

A 265 négyzetméteres bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztatóterület és nyári konyha ad lehetőséget a kisgyerekek foglalkoztatására, de a csodás központból el is indulhatunk három tanösvényen: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és Sisakvirág, valamint a Pilisszentivánról induló Jági tanösvény valamelyikén.

Utóbbit bejárhatjuk a látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Történet

A Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás hegycsoport a hazai természetvédelem egyik szentély jellegű területe. Borbás Vince, a hazai flóra talán leghíresebb kutatója 1896-ban fedezte fel az egész világon egyedül itt élő pilisi lent.

A pannon bennszülött és jégkori maradvány fajok élőhelyét jelentő dolomit hegyek azóta a hazai természettudósok zarándokhelyévé váltak.

Pilisszentiván egykori földbirtokosa, Karácsonyi Imre gróf már 1934-ben intézkedéseket hozott a pilisi len védelmére. Ma a pilisi len és élőhelye is fokozottan védett és kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez. Az országos természetvédelmi őrszolgálat jelvényét is a pilisi len díszíti.

Remek épület lett, kisgyerekként is tuti imádnánk, felnőttként pedig biztosan.

(Fotók: Juhász Norbert)

dizájn | duna-ipoly | pilisi len | építészet | látogatóközpont

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram