A rettegett királynő, akiről egy koktélt is elneveztek

A Bloody Mary az egyik legismertebb koktél a világon, azt azonban csak kevesen tudják, hogy egy angol királynő baljós becenevéről keresztelték el.

Ki volt Bloody Mary?

Bloody Mary valódi neve Mary Tudor volt, a Tudor uralkodóház tagja, VIII. Henrik angol király és Aragóniai Katalin egyetlen gyermeke, aki megélte a felnőttkort. Trónra kerülése veszteségekkel teli gyerekkorához hasonlóan igazán viharos volt: 1553-ban az addigi király elhunyt, és bár Mária trónra való igénye jogos volt, katolikus vallása miatt mégsem voltak hajlandók megkoronázni. Kizárták tehát a trónöröklési jogból, és el akarták fogni, ám ő addigra megszökött, és követőinek társaságában királynővé kiáltatta ki magát. A trónra ültetett Jane Grey uralkodása rekordrövidre sikerült, a koronát ugyanis csupán kilenc napig tudta megtartani: Mária látványosan bevonult Londonba, és brutálisan leszámolt ellenfeleivel. A megtorlás időszakában kapta a Bloody Mary nevet, amelynek egész életében meg is próbált felelni. Vallási üldöztetések, eretnekség, terror jellemezte az uralkodását, így aztán tényleg vörös betűkkel tudott bekerülni a brit történelemkönyvekbe.

Népszerű koktél viseli a nevét

A rettegett királynő sokakat megihletett, többnyire azonban csak festményeken ábrázolták. 1921-ben egy New York-i bárban Fernand Petiot elkészítette az első paradicsomos, vodkás koktélt, amelynek akkor a Red Hammer nevet adták.

Később Petiot munkahelyet váltott, és a szintén New York-i St. Regis Hotelben kapott állást. Ott fejlesztette tovább alap koktélját, hogy immáron sót, borsot, cayenne-t, Worcestershire-mártást és citromot is adjon hozzá.

Az egészen különleges alkoholos ital nagyon népszerűvé vált, nem sokkal később már a Life magazinba is bekerült.

Arról nincs konkrét információ, hogy mikor és ki nevezte át Red Hammerről Bloody Maryre, az azonban biztos, hogy így naponta emlékezteti az emberiséget a királynő rettenetes tetteire.

Így készül

Hozzávalók:

  • 4,5 cl vodka
  • 9 cl paradicsomlé
  • 1,5 cl citromlé
  • 2-3 öntet Worcestershire-szósz
  • 1 öntet Tabasco-szósz
  • bors ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítése:

Rakjunk jégkockákat a shakerbe, és öntsük bele az összes hozzávalót! Rázzuk alaposan össze, majd töltsük jégkockákkal teli, hosszúkás alakú pohárba!

Ez is érdekelhet:

Íme, a tíz legtöbbet eladott koktél a világon

Nincs meglepetés az első helyen.

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

angol | alkohol | recept | ital | gasztrotörténelem

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom