Close
Lehet, hogy ez a világ legmenőbb parkja?

Lehet, hogy ez a világ legmenőbb parkja?

A ciprusi Nicosiában egy kiszáradt vizesárkot alakítottak át egy léleknyugtató városi menedékké.

Bizonyos mértékig minden park menő. Rengeteg szabad térrel, zölddel, gördeszkázásra, sétára, futásra és focira kijelölt területekkel.

Néhány park viszont extrább és figyelemfelkeltőbb a többinél, ez a nemrég megnyitott pedig a legelegánsabb, a legcsinosabb, és legtrendibb mind közül.

A Zaha Hadid Architects által tervezett Eleftheria tér a ciprusi főváros központjában található. A ZHA a város 16. századi falai mellett húzódó kiszáradt vizesárokból alakította ki, és sétányokat, tereket, vízjátékokat, kávézókat, valamint egy rakás fát telepített oda.

De miért is számít menőnek az új Eleftheria tér? Rengeteg okból. A legegyedibbnek a többszintes terek tűnnek, amelyek hihetetlenül simák és stílusosak.

Az íves kialakítás egyrészt tökéletes gördeszkázáshoz, másrészt könnyebben megközelíthetővé teszi a parkot a fogyatékkal élők számára.

Az Eleftheria már nyitva áll a nagyközönség előtt, egyes részei fesztiváloknak és egyéb nagyszabású rendezvényeknek adnak majd otthont. A ZHA azt is megemlítette, hogy a park egy új “zöldövezet” részét képezheti Nicosia körül, vagyis a város hamarosan rengeteg új, ZHA által tervezett elegáns szabadtérrel gazdagodhat.

A park másik, igen érdekes aspektusa, hogy a ZHA szerint afféle egyesítő elemként szolgál a megosztott város számára. Nicosiát 1974 óta a zöld vonal – a törökök által megszállt Észak-Ciprust a Ciprusi Köztársaság déli részétől elválasztó demilitarizált övezet – választja el. Mivel a park melletti falak a zöld vonalat szegélyezik, talán van némi remény arra, hogy a jövőben a park kiterjedhet, és újra összekötheti a vonal  által elválasztott közösségeket.

Hogy ezt a hosszú távú terv lenyűgözően ambiciózusnak, vagy “csak”  naivnak és fantáziadúsnak hangzik, azt nem tudjuk, elvégre a ZHA szakterülete az építészet, nem pedig a békefenntartás. Az viszont bizonyos, hogy a park mesés tervezési munka eredménye, egyben ragyogó példája annak, hogy a városok hogyan képesek a köztereket elképesztő módon újjáéleszteni.

A legjobb európai nemzeti parkok

Számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy a természetben eltöltött idővel sokat tehetünk szellemi jólétünkért. A hosszú séták, a környezet befogadása lehetőséget teremt arra, hogy kizárjuk a mindennapjainkban jelenlévő zavaró, stresszes tényezőket.

money.co.uk megbízásából nemrégiben készült egy kutatás, amely a világ nemzeti parkjait rangsorolta a tavak és a zöldfelület mennyisége, a növény- és állatfajok változatossága, a légszennyezettségi szint és az alacsony látogatószám alapján. Mindezek mellett figyelembe vették azt is, hogy milyen kikapcsolódási lehetőségek állnak rendelkezésre, így van-e lehetőség kirándulásokon, hajótúrákon való részvételre, van-e a közelben wellnessközpont és gyógyfürdő. Végül megkapták azt a hat nemzeti parkot, ami egyaránt tökéletesen alkalmas a testi és a szellemi kikapcsolódásra.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

innovatív | menő | Eleftheria tér | park | városi

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram