Lehet, hogy ez a világ legmenőbb parkja?

A ciprusi Nicosiában egy kiszáradt vizesárkot alakítottak át egy léleknyugtató városi menedékké.

Bizonyos mértékig minden park menő. Rengeteg szabad térrel, zölddel, gördeszkázásra, sétára, futásra és focira kijelölt területekkel.

Néhány park viszont extrább és figyelemfelkeltőbb a többinél, ez a nemrég megnyitott pedig a legelegánsabb, a legcsinosabb, és legtrendibb mind közül.

A Zaha Hadid Architects által tervezett Eleftheria tér a ciprusi főváros központjában található. A ZHA a város 16. századi falai mellett húzódó kiszáradt vizesárokból alakította ki, és sétányokat, tereket, vízjátékokat, kávézókat, valamint egy rakás fát telepített oda.

De miért is számít menőnek az új Eleftheria tér? Rengeteg okból. A legegyedibbnek a többszintes terek tűnnek, amelyek hihetetlenül simák és stílusosak.

Az íves kialakítás egyrészt tökéletes gördeszkázáshoz, másrészt könnyebben megközelíthetővé teszi a parkot a fogyatékkal élők számára.

Az Eleftheria már nyitva áll a nagyközönség előtt, egyes részei fesztiváloknak és egyéb nagyszabású rendezvényeknek adnak majd otthont. A ZHA azt is megemlítette, hogy a park egy új "zöldövezet" részét képezheti Nicosia körül, vagyis a város hamarosan rengeteg új, ZHA által tervezett elegáns szabadtérrel gazdagodhat.

A park másik, igen érdekes aspektusa, hogy a ZHA szerint afféle egyesítő elemként szolgál a megosztott város számára. Nicosiát 1974 óta a zöld vonal – a törökök által megszállt Észak-Ciprust a Ciprusi Köztársaság déli részétől elválasztó demilitarizált övezet – választja el. Mivel a park melletti falak a zöld vonalat szegélyezik, talán van némi remény arra, hogy a jövőben a park kiterjedhet, és újra összekötheti a vonal  által elválasztott közösségeket.

Hogy ezt a hosszú távú terv lenyűgözően ambiciózusnak, vagy "csak"  naivnak és fantáziadúsnak hangzik, azt nem tudjuk, elvégre a ZHA szakterülete az építészet, nem pedig a békefenntartás. Az viszont bizonyos, hogy a park mesés tervezési munka eredménye, egyben ragyogó példája annak, hogy a városok hogyan képesek a köztereket elképesztő módon újjáéleszteni.

A legjobb európai nemzeti parkok

Számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy a természetben eltöltött idővel sokat tehetünk szellemi jólétünkért. A hosszú séták, a környezet befogadása lehetőséget teremt arra, hogy kizárjuk a mindennapjainkban jelenlévő zavaró, stresszes tényezőket.

money.co.uk megbízásából nemrégiben készült egy kutatás, amely a világ nemzeti parkjait rangsorolta a tavak és a zöldfelület mennyisége, a növény- és állatfajok változatossága, a légszennyezettségi szint és az alacsony látogatószám alapján. Mindezek mellett figyelembe vették azt is, hogy milyen kikapcsolódási lehetőségek állnak rendelkezésre, így van-e lehetőség kirándulásokon, hajótúrákon való részvételre, van-e a közelben wellnessközpont és gyógyfürdő. Végül megkapták azt a hat nemzeti parkot, ami egyaránt tökéletesen alkalmas a testi és a szellemi kikapcsolódásra.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

nicosia | menő | park | Zaha Hadid Architects | zöld

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom