Close
Százmilliónál is többért kelhet el az ikonikus magyar festő külföldről hazatért fő műve

Százmilliónál is többért kelhet el az ikonikus magyar festő külföldről hazatért fő műve

Csütörtöktől látható a Kieselbach Galéria aktuális kiállítása, melynek az egyik csúcsműve a több mint százmilliósra taksált Vaszary János, Kertben című képe, és a kalandos úton külföldről hazakerült Aba-Novák Vilmos tájkép lesz, ami egyébként Gina Lollobrigida szülővárosát ábrázolja.

Aba – Novák Vilmos és Lollobrigida

Az aukciós válogatás egyik legnagyobb szenzációja Aba-Novák Vilmos Róma melletti kisváros (Subiaco) című alkotása, amely egy jelentős külföldi magángyűjteményből került haza kifejezetten a Kieselbach Galéria májusi árverésére. Az 1930-ban készült, méretével is kiemelkedő festmény az egész életmű egyik legismertebb és legtöbbször reprodukált darabja: jelentőségét mutatja, hogy

1930-ban a Velencei Biennálé magyar pavilonjának fő helyére került, sőt képeslapot is kiadtak róla.

Subiaco egy Rómától nem messze, keletre fekvő középkori kisváros, a lélegzetelállító tájképi részletet ábrázoló kompozíció különlegessége, hogy ezt Aba-Novák Vilmos barátja, a szintén római iskolás Patkó Károly is megfestette. A város nem mellesleg Gina Lollobrigida szülővárosa, igaz, a kép megfestésekor – 1930-ban – ő még csak három éves volt és boldog gyermekkorát élte ott három másik leánytestvérével.

Aba-Novák képe 1944 után több mint ötven évre eltűnt, végül egy nyugati magángyűjteményből került vissza újra Magyarországra.

A Patkó Károly-féle Subiatico kép hosszú évek óta az egyik legjelentősebb magyar vállalati gyűjteményt, az MKB Bankét gazdagítja és ha Aba-Novák alkotását itthon lehetne tartani, azaz magyar gyűjtő vásárolná meg, a két említett, egyaránt kilencvenkét évvel ezelőtt megszületett és a közös itáliai tanulmányút emlékét őrző remekmű egy leendő kiállításon talán végre találkozhatna egymással.

Vaszary János és a franciás magyar modernizmus ikonja

Ha van kép, amely egymagában képes megidézni alkotója, sőt az egész korszak modern festészetét, az Vaszary János 1933 körül festett Parkban című alkotása. A légies könnyedséget, a rafinált eleganciát és a virtuóz festői technikát ötvöző kompozíció a 20. századi magyar festészet talán legvágyottabb gyűjtői csemegéje:

megkérdőjelezhetetlen kvalitása és idilli témája igazi, megunhatatlan otthon-képpé avatja, amely varázslatos hangulatot teremt minden enteriőrben.

A Park-sorozat egyik legszebb darabja mindeddig egy neves pesti orvoscsalád generációkon átívelő gyűjteményét gazdagította, s most először kerül a műkereskedelembe.

A legszebb modern magyar tájkép

A magyar Vadak és a Nyolcak időszakát, az 1910 körüli pezsgő művészeti közeget idézi meg Márffy Ödön Zebegényi téglagyár című alkotása,

a modern magyar festészet egyik legszebb tájképe.

A Dunakanyar idilli táji környezetét az ipari épület geometrikus formáival ötvöző kompozíció mind méretével, mind művészi kvalitásával felülmúlja a Magyar Nemzeti Galéria ikonikus Márffy-festményét, a Régi váci vám című kompozíciót.

Cézanne és Matisse bűvöletében

Szintén a magyar avantgárd történetének leginspirálóbb, legizgalmasabb periódusát idézi meg Perlrott Csaba Vilmos Műtermi csendélet című alkotása. A modern magyar festészet egyik legkomplexebb csendélete igazi múzeumi rangú műalkotás, amely

tökéletesen beilleszthető a kortárs nemzetközi művészet első vonalába.

Egyszerre igazolja a magyar avantgárd franciás igazodását, Cézanne és Matisse megtermékenyítő hatását, valamint alkotója „otthonról hozott”, érzéki festőiségét.

Festészet a dzsessz ritmusában

Az aukciós anyagban felvonuló másfél tucat Scheiber-kép között számos reprezentatív darab található, de mind közül a legizgalmasabb csemege a festő Revü című olajképe.

Az 1920-as évek végén készült, a Délibáb című társasági lapban 1929 nyarán reprodukált kompozíció Budapest világhírű éjszakai életét, a fülledt bárok és zsúfolt éjszakai lokálok világát idézi meg. A kép igazi ritkaság: Scheiber nagyméretű, olajfestékkel készült,

futurista stílusú kompozícióiból alig maradt meg néhány darab, de ezek közül szinte valamennyi nemzetközi rangú remekmű.

A közel harminc évvel ezelőtt külföldre került és csak nemrég visszatért kép egyike az életmű legszebb darabjainak.

A 235 művet felvonultató aukciós anyagból mindenképpen említést érdemel még gróf Batthyány Gyula két képe, az 1913-as Hárem és az Esernyős dáma.

A Kieselbach Galéria 68. aukcióját 2022. május 24-én, 18 órától a Hotel Marriott nagytermében tartja. Az árverést gazdagon illusztrált, 520 oldalas katalógusalbum kíséri, a képek kiállítása pedig május 12-től május 23-ig, minden nap 10 és 18 óra között tekinthető meg a Kieselbach Galériában.

galéria | aukció | tárlat | aba-novák vilmos | licit

FOLYTASD EZZEL

Egész decemberben megéri felnézni az éjszakai égre: ilyen nagy és ragyogó még tíz évig nem lesz a Mars

Elképesztően látványos csillaghullás várható a jövő héten

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram