Close
A rövid távú bérbeadás tilalmának nevezik az új törvényt, pert indít az Airbnb

A rövid távú bérbeadás tilalmának nevezik az új törvényt, pert indít az Airbnb

A cég szerint a júliusban életbe lépő rendelet önkényes korlátozásokat vezet be, amelyek nagymértékben csökkentenék a városban a bérbeadók számát.

Az Airbnb pert indított New York City ellen egy új törvény miatt, amelyet a cég a rövid távú bérbeadás „de facto tilalmának” nevezett. Valójában, ahogy korábban is írtunk róla, arról van szó, hogy a tulajdonosoknak regisztrálniuk kell a polgármesteri hivatalnál, bejelentve, hogy ki lakik még az ingatlanban, és ígéretet téve arra, hogy betartják a vonatkozó rendeleteket.

Az Airbnb szerint a korlátozások „szélsőségesek és elnyomóak”, és de facto tiltják a rövid távú bérbeadást, ami miatt a cégnek nem maradt más választása, mint a pereskedés.

Mint mondták, „a regisztrációs rendszer célja, hogy kiszorítsa a rövid távú bérleteket New York Cityből”, és „a polgármesteri hivatal nem vette figyelembe az ésszerű alternatívákat”.

Eric Adams polgármester szóvivője azt mondta, hogy a városháza megvizsgálja a keresetet, és hozzátette, hogy „a kormányzat elkötelezett a lakosok biztonságának és a város élhetőségének védelme mellett”, és miközben szeretné megőrizni az állandó lakásállományt, a vendéglátó szektor virágzását is szem előtt tartja.

Nem ez az első alkalom, hogy az Airbnb perli New Yorkot, 2016-ban a rövid távú bérbeadások reklámozásának tilalma miatt nyújtott be keresetet, de a város végül ígéretet tett, hogy a szabályozást nem hajtja végre.  2020-ban pedig a havi bejelentési kötelezettség miatt indítottak pert.

A szállásplatform kritizálói sokszor említik a zajjal és a biztonsággal kapcsolatos aggályokat valamint azt, hogy a rövid távú bérletek miatt nőttek meg az albérlet és lakásárak. Ez pedig nemcsak Amerikában probléma, Firenze például épp most tiltotta meg, hogy új Airbnb-k létesüljenek a város központjában.

Az is elképzelhető, hogy a szállodával jobban járunk, mint az Airbnb-vel, ebben a hotelben pedig még a pénzünket is visszakapjuk, ha a nyaralás nem teljesen úgy alakul, ahogy terveztük.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

 

 

per | airbnb | new york

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram