Close
Nem fogsz hinni a szemednek, ha benézel ebbe az arborétumba

Nem fogsz hinni a szemednek, ha benézel ebbe az arborétumba

A varázslatok éjszakájának, Szent Iván-éjnek a környékén páratlan természeti jelenség bomlik ki az Alcsúti Arborétum kanyargó sétányain.

Az évszázados meséket őrző platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, jegenyefenyők és japánakácok között fognak táncba a nagy szentjánosbogarak, és a júniusi esték szakvezetéssel egybekötött bogárnéző sétái során testközelből is megcsodálhatjuk ezt a különleges rítust, miközben számtalan érdekességet tudhatunk meg a mécsbogarak életéről.

Míg a séta során lassan ránk alkonyodik, megtanulunk bízni a szemünkben közvilágítás, zseblámba és az okostelefon fénye nélkül is. Mintegy másfél órára elszakadhatunk a hétköznapok világától, és megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor a kora nyári éjszaka fényei,

a táncoló szentjánosbogarak és a pislákoló csillagok vezetnek bennünket.

Nappal a nagy szentjánosbogarak fel sem tűnnek a személőnek. Ám amikor leszáll az este, rögvest a szemünkbe ötlik, hogy világítanak a sötétben. Hogyan csinálják? És voltaképpen miért? Mi történik valójában a szentjánosbogarak tánca közben? Miközben a szerelmes egymásra találásban ragyogó villancsókat követjük, többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Az Alcsúti Arborétum éppen 15 éve, 2007 óta szervez bogárnéző sétákat, népszerűsítve az állatvilág kevéssé kedvelt, ugyanakkor rendkívül fontos szerepet betöltő osztályát, a rovarokat. Júniusban mintegy két héten át várják a látogatókat, akik egy-másfél órás szakvezetés mellett vagy egyénileg – előzetes regisztráció nélkül is – lehetnek tanúi a biolumineszcencia jelenségének.

A vezetett túrák minden nap 20.30-kor, 20.45-kor és 21 órakor indulnak , egyénileg pedig 21 óráig lehet belépni az arborétumba, mely 23 óráig tart nyitva. Jegyet váltani 10 és 21 óra között lehet a felnőtteknek 2600 forintos, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 1500 forintos áron. A 3 év alatti gyermekek ingyenesen barangolhatnak a párjukat kereső bogarak között.

Az élményt egy kis éjszakai vonatozással tehetjük teljessé, ha a Vál-völgyi Kisvasúttal érkezünk az Arborétumba. Minthogy a program bogár- és időjárásfüggő, a látogatás előtt érdemes az intézmény honlapján vagy Facebook-oldalán tájékozódni.

Bár most minden szem az Alcsúti Arborétumra szegeződik, ha még több botanikus élményre vágysz, megnézheted például a városligeti és a tiszaigari kert növénykülönlegességeit is.

(Forrás: Vál-völgyi Kisvasút, képek: Getty Images, Unsplash)

Vál-völgyi Kisvasút | Alcsúti Arborétum | szentjánosbogár

FOLYTASD EZZEL

Háromszor is gondold meg, hogy ma lemész a Balatonhoz: több kilométeres a torlódás

Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom