Close
Megindító hangjával melegíti fel a lelkünket a perzsa sztárénekes a Müpában

Megindító hangjával melegíti fel a lelkünket a perzsa sztárénekes a Müpában

Alireza Ghorbani lenyűgöző énektechnikáját december 22-én csodálhatjuk meg az intézményben.

A perzsa zenei tradíció egyik legismertebb előadója a budapesti közönséget a legendás Rózsák kertjébe repíti majd el, amely gazdag ihletforrásként szolgált a legnagyobb perzsa költők (Omar Hajjám, Rúmi és Háfiz) alkotásaihoz. A teheráni énekes Lost in Love – Persian love songs című albumának középkori, misztikus szerelemről szóló dalaival minden bizonnyal elandalítja áhitattal figyelő hallgatóságát vasárnap este.

A mélyen vallásos családba született Ghorbani tizenkét éves korában kezdett el komolyabban foglalkozni az énekléssel, mostanság pedig már a perzsa dal egyik első számú előadójának számít. Kiemelkedő nemzetközi karrier van a háta mögött: fellépett például a londoni Barbicanben, a 2017-es lengyelországi WOMEX-en és a düsseldorfi Tonhalléban is.

Annak a generációnak a tagja, melynek művészetére hatottak az 1979-es iráni forradalom történései. A kulcsfontosságú esemény nem csupán az ország történelmét pecsételte meg, hanem a kulturális életére is nagy hatást gyakorolt – a forradalom az iráni klasszikus zene reneszánszát hozta magával, a nyugati zenei irányzatok háttérbe szorultak. Ennek a zenei hagyománynak a jellegzetessége, hogy megőrizte szoros kapcsolatát a 12. századig visszanyúló misztikus költészettel.

A Müpába tehát a középkori misztikus szerelem léleksimogató dallamait hozza: megidézi a klasszikus perzsa költőket, továbbá az iráni költészet kortárs nagyjainak megzenésített alkotásait is. Ebben olyan mesterek lesznek a segítségére, mint – a zenéit szerző – Saman Samimi (kamancheh), Milad Mohammadi (tar) és Zakariya Yousefi (ütőhangszerek). A koncerten azt szeretnék bebizonyítani, hogy a középkori misztikus szerelem dalaiba napjainkban is beleszakadhat a szív.

A december 22-i előadásra itt lehet jegyeket vásárolni.

Ez is érdekelhet:

program | szerelmes | perzsa | müpa | előadás

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram