Close
Megindító hangjával melegíti fel a lelkünket a perzsa sztárénekes a Müpában

Megindító hangjával melegíti fel a lelkünket a perzsa sztárénekes a Müpában

Alireza Ghorbani lenyűgöző énektechnikáját december 22-én csodálhatjuk meg az intézményben.

A perzsa zenei tradíció egyik legismertebb előadója a budapesti közönséget a legendás Rózsák kertjébe repíti majd el, amely gazdag ihletforrásként szolgált a legnagyobb perzsa költők (Omar Hajjám, Rúmi és Háfiz) alkotásaihoz. A teheráni énekes Lost in Love – Persian love songs című albumának középkori, misztikus szerelemről szóló dalaival minden bizonnyal elandalítja áhitattal figyelő hallgatóságát vasárnap este.

A mélyen vallásos családba született Ghorbani tizenkét éves korában kezdett el komolyabban foglalkozni az énekléssel, mostanság pedig már a perzsa dal egyik első számú előadójának számít. Kiemelkedő nemzetközi karrier van a háta mögött: fellépett például a londoni Barbicanben, a 2017-es lengyelországi WOMEX-en és a düsseldorfi Tonhalléban is.

Annak a generációnak a tagja, melynek művészetére hatottak az 1979-es iráni forradalom történései. A kulcsfontosságú esemény nem csupán az ország történelmét pecsételte meg, hanem a kulturális életére is nagy hatást gyakorolt – a forradalom az iráni klasszikus zene reneszánszát hozta magával, a nyugati zenei irányzatok háttérbe szorultak. Ennek a zenei hagyománynak a jellegzetessége, hogy megőrizte szoros kapcsolatát a 12. századig visszanyúló misztikus költészettel.

A Müpába tehát a középkori misztikus szerelem léleksimogató dallamait hozza: megidézi a klasszikus perzsa költőket, továbbá az iráni költészet kortárs nagyjainak megzenésített alkotásait is. Ebben olyan mesterek lesznek a segítségére, mint – a zenéit szerző – Saman Samimi (kamancheh), Milad Mohammadi (tar) és Zakariya Yousefi (ütőhangszerek). A koncerten azt szeretnék bebizonyítani, hogy a középkori misztikus szerelem dalaiba napjainkban is beleszakadhat a szív.

A december 22-i előadásra itt lehet jegyeket vásárolni.

Ez is érdekelhet:

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom