Close
Megindító hangjával melegíti fel a lelkünket a perzsa sztárénekes a Müpában

Megindító hangjával melegíti fel a lelkünket a perzsa sztárénekes a Müpában

Alireza Ghorbani lenyűgöző énektechnikáját december 22-én csodálhatjuk meg az intézményben.

A perzsa zenei tradíció egyik legismertebb előadója a budapesti közönséget a legendás Rózsák kertjébe repíti majd el, amely gazdag ihletforrásként szolgált a legnagyobb perzsa költők (Omar Hajjám, Rúmi és Háfiz) alkotásaihoz. A teheráni énekes Lost in Love – Persian love songs című albumának középkori, misztikus szerelemről szóló dalaival minden bizonnyal elandalítja áhitattal figyelő hallgatóságát vasárnap este.

A mélyen vallásos családba született Ghorbani tizenkét éves korában kezdett el komolyabban foglalkozni az énekléssel, mostanság pedig már a perzsa dal egyik első számú előadójának számít. Kiemelkedő nemzetközi karrier van a háta mögött: fellépett például a londoni Barbicanben, a 2017-es lengyelországi WOMEX-en és a düsseldorfi Tonhalléban is.

Annak a generációnak a tagja, melynek művészetére hatottak az 1979-es iráni forradalom történései. A kulcsfontosságú esemény nem csupán az ország történelmét pecsételte meg, hanem a kulturális életére is nagy hatást gyakorolt – a forradalom az iráni klasszikus zene reneszánszát hozta magával, a nyugati zenei irányzatok háttérbe szorultak. Ennek a zenei hagyománynak a jellegzetessége, hogy megőrizte szoros kapcsolatát a 12. századig visszanyúló misztikus költészettel.

A Müpába tehát a középkori misztikus szerelem léleksimogató dallamait hozza: megidézi a klasszikus perzsa költőket, továbbá az iráni költészet kortárs nagyjainak megzenésített alkotásait is. Ebben olyan mesterek lesznek a segítségére, mint – a zenéit szerző – Saman Samimi (kamancheh), Milad Mohammadi (tar) és Zakariya Yousefi (ütőhangszerek). A koncerten azt szeretnék bebizonyítani, hogy a középkori misztikus szerelem dalaiba napjainkban is beleszakadhat a szív.

A december 22-i előadásra itt lehet jegyeket vásárolni.

Ez is érdekelhet:

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom