Close
Lerázná magáról a részeg partituristákat Európa hírhedt buliövezete

Lerázná magáról a részeg partituristákat Európa hírhedt buliövezete

Mallorca és Ibiza fergeteges partiéletével és végtelen happy hour-jaival lopta be magát sok turista szívébe, de idén nyáron már mindez másképp lehet.

Az említett két úti cél mellett Menorcából és Formenterából álló Baleár-szigetek nemcsak gyönyörű tengerpartjairól, hanem kocsmatúráiról és alkoholmámoros hajókázásairól is híres, ám két éve úgy döntött, szeretne leszámolni korábbi imidzsével, és új turisztikai modellt vezetne be.

Még 2020-ban hozták azt az új jogszabályt, mely visszaszorítaná a nyaralók túlzott alkoholfogyasztását, de a járvány miatt ennek hatásait csak most lehet majd lemérni.

Az új szabályok Mallorca és Ibiza szigetén belül Magaluf, El Arenal és Sant Antoni népszerű turisztikai területeire összpontosulnak. A törvények megtiltják az egyet fizet kettőt kap akciókat, a happy hour-öket és az ingyenes italajánlatokat. Az alkoholt árusító boltoknak este fél tíz és reggel nyolc óra között be kell zárniuk, és a hatóságok nem adnak ki új engedélyeket az italozós bulihajókra.

A szállodák az all-inclusive szolgáltatáson belül maximum hat italt szolgálhatnak fel,

hármat az ebédhez és hármat a vacsorához ez a szabály egyébként minden étteremre vonatkozik. Szintén betiltották és azonnali kitiltással szankcionálják a „balkonozást”, vagyis azt az elterjedt, de a legkevésbé sem biztonságos szokást, amikor a részeg turisták az erkélyekről ugranak az úszómedencékbe.

Nem lesz több kocsmatúra sem, és ezer valamint hatszázezer euró közötti pénzbírság illetve három éves szüneteltetés sújtja azokat a bárokat, amelyek így hirdetik magukat.

A sajtóhírekből úgy tűnik, nem minden látogató tud a változásokról, az Easyjet például minden Sant Antoniba repülő utasát figyelmezteti a szigorításokra, a brit újságok pedig elégedetlen turistákról számolnak be, akik nem egészen erre számítottak.

A baleári kormányzat szerint ez az első olyan jogszabály Európában, amely alkoholárusítással és -reklámozással kapcsolatos tilalmat hirdet

bizonyos turisztikai övezetekben. Mivel azonban a sziget gazdasága jelentősen függ a turistáktól, meg kell találni az egyensúlyt az italozós üdülésekből származó bevétel és a fenntarthatósági törekvések között.

Egyelőre nem tudni, hogy az ország más népszerű célpontjai, például Costa Blanca és Costa del Sol is fog-e hasonló modelleket követni. Mindenesetre van olyan hely az országban, ahol nem a turisták élveznek prioritást.

Spanyolország egyébként számos különleges úti célt rejt, mint amilyen például ez a város a sziklák alatt vagy ez a ház, Squid Game-szerű lépcsőkkel.

(Forrás: The Local, képek: Unsplash)

 

mallorca | partiturizmus | baleár-szigetek | spanyolország | alkoholtilalom

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram