Close
Ezeket az amerikai városokat érdemes sétálva felfedezni

Ezeket az amerikai városokat érdemes sétálva felfedezni

Egy európai embernek valójában az összes amerikai nagyvárosban önálló programként működhet az akár szándékosan céltalan csatangolás, mert teljes valójában így élhetjük meg egy-egy hely érzelmeit, vibe-jait, és a hangulatát. Öt olyan várost választottunk, ahol a relatíve kisebb távolságok okán – New Yorkkal ellentétben – egy egész napos gyalogtúra végeztével, nem végkimerülésben zuhanunk esténként az ágyba. 

San Diego

Ugyan Dél-Kalifornia inkább a széltében terpeszkedő hatalmas utakról és az órákon át tartó gázpedálnyomásról szól, San Diego városában mégis emberközelibbnek érezhetjük az Államokat. Az egész évben kellemes időjárása alapból csábító, a természet szerelmeseinek pedig a temérdek óriási park (például Mission Trails Regional Park, Balboa Park) miatt érdemes gyalogosan felfedezniük a másfél milliós óceánparti várost.

Természetesen nem maradhatnak ki a napsütötte parti sétányok sem, melyek segítenek elkapni a tengeri szellőt.

Washington

Ha San Diego emberközeli, mit mondjunk az európai mércével mérve is közepes méretű Washingtonról? Alig lakják többen félmilliónál. Érdekes módon inkább hétköznap javallott megismerkedni gasztronómiai világát, ugyanis hétvégén mérsékelt nyitvatartással üzemelnek az éttermek és a kávézók.

A szűk, macskaköves utcák ugyanúgy részei a főváros életképeinek, mint a világon mindenhol ismert grandiózus épületek.

Washington egy kicsit komótosabb tempójú Amerikát kínál élhető belvárossal, méreteihez képest rengeteg érdekes látnivalóval.

San Francisco

Hasonló jelzőkkel lehet teleaggatni a leginkább európai hangulatú amerikai városnak tartott San Franciscót. A fele akkora Frisco kicsit San Diegót idézi napsütötte vidékeivel, megannyi túraútvonalával, tengerparti sétányaival, plusz arrafelé találjuk az USA legnagyobb közparkjának számító Golden Gate Parkot, és a hasonlóan ikonikus Presidiót.

El ne felejtsük messze földről híres eklektikus stílusú épületeit, meredek dombjait, és emelkedőkkel teli utcáit, melyek megmászásához nem árt jó kondiban lenni.

Boston

Az ország régi nagy klasszikusai közé emelt települések egyik meghatározó eleme, az Egyesült Államok legrégebbi városát gyalogosoknak találták ki, nem véletlenül hívják Amerika Sétáló Városának.

Valósággal tobzódik az elsősorban a függetlenségi háborúhoz kapcsolható historikus emlékekben, egymás után futhatunk bele az amerikai történelem lenyűgöző mementóiba.

A négyszáz esztendős Bostonban is elcsíphetjük az európai hangulatjegyeket, de a felhőkarcolók között bandukolva valahogy mégsem érezhetjük elveszve magunkat.

Seattle

Napsütésből és havazásból jóval kevesebbet kap az óceáni éghajlatnak köszönhetően a grunge zenei stílus szülőhelye, esőből viszont annál többet, tehát nem árt minden egyes sétára indulásnál valahol helyet szorítani az esőkabátnak.

A nyolc részre tagolt Smaragdvárosban szép időben azért jól lehet látni Seattle körbeölelő Cascade Range vulkanikus hegyeit és az Olympic hegyláncot. Kötelező program bejárni a híres Pike Place Marketet és felbaktatni a Howe Street lépcsőin, és megnézni a városképet megfestő kis házakat. Ha egy leg címet kellene kiosztanunk neki, az USA legkedveltebb városa címet kapná.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Close