Amit a röntgenről tudni érdemes

A röntgennel a csontok és a vázrendszer vizsgálata lehetséges, méghozzá sebészeti beavatkozás nélkül. Baleset, fájdalom, bizonyos célzott panaszok esetén első vizsgálat szokott lenni. Mellkasi, hasi panaszok esetén, bizonyos elváltozások kizárása céljából szintén kezdeti vizsgálatként alkalmazzák.

De vajon tudja, mit jelent valójában a röntgen kifejezés, honnan ered, és mi történik a vizsgálat alatt? Melyek a leggyakrabban vizsgált testrészek, és mikor ellenjavallt?

A röntgensugárzás

A röntgensugárzás egy nagy energiájú elektromágneses sugárzás, melynek eredete az 1900-as évek elejére tehető. A sugár egy speciális vákuumcsőben keletkezik, majd áthalad az adott testrészen, amiről a röntgenfelvétel készül. A szervezetben a sugarak egy része elnyelődik, többi része áthalad a testen, vagy irányt változtat és szóródik. Egy speciális röntgenfilmet helyeznek a vizsgált terület mögé, ezen hagy nyomot a testen áthaladó röntgensugár, amit röntgenárnyéknak hívnak.

A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell maradni, egyes vizsgálatoknál pedig a levegőt szükséges benntartani. Az ékszereket, kiegészítőket, ide tartoznak a piercingek is, a vizsgálat idején nem szabad viselni.

Leggyakoribb röntgentípusok

  • Koponyaröntgen: legtöbbször fekvésben végzik, balesetek, fejsérülések után, ha koponyasérülés gyanúja áll fenn. Csonttöréseket és bevérzéseket keresnek a felvételeken.
  • Mellkasröntgen: itt a felsőtestet szükséges szabaddá tenni. Ehhez a vizsgálathoz pontos instrukciókat kap a páciens az asszisztenstől. A levegőt a megadott időben mélyen be kell lélegezni és bent tartani a következő instrukcióig. Tüdőgyulladás gyanúja esetén indokolt a mellkasröntgen, de tumor vagy áttét gyanúja esetén is mellkasröntgent végeznek.
  • A tüdőszűrés egy speciális röntgen, ahol TBC-re utaló elváltozásokat keres az orvos. Emellett szívmegnagyobbodás, mellüregi folyadék vagy levegő jelenléte, szívelégtelenségre utaló folyadékfelszaporodás is látható a leleten.
  • A mammográfián a mell röntgenfelvételét készítik, ami az emlőrák szűréshez szükséges.

Ha rövid határidőn belül szüksége van röntgenre, a CMC Déli Klinika a legmodernebb röntgenberendezésekkel várja Önt. Végeznek általános és komplex vizsgálatokat, a vizsgálaton túl számos egyéb szakorvosi szolgáltatás elérhető náluk.

Kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok

Ezek a vizsgálatok már igényelnek némi előkészületet. A vizsgálat alatt vagy előtt kontrasztanyagot juttatnak a szervezetbe. Nyeletéses röntgenvizsgálatkor kásás anyagú ízesített folyadékot szükséges inni, aminek segítségével a nyelőcső mozgását nézik.

A gyomor röntgen éhgyomorra történik, és szintén kontrasztanyagos vizsgálat.

Terhesség alatt, főleg az első trimeszterben, csak nagyon indokolt esetben szabad röntgent készíteni, a magzat ugyanis a káros röntgensugarakra igen érzékeny.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom