Close
Amit a röntgenről tudni érdemes

Amit a röntgenről tudni érdemes

A röntgennel a csontok és a vázrendszer vizsgálata lehetséges, méghozzá sebészeti beavatkozás nélkül. Baleset, fájdalom, bizonyos célzott panaszok esetén első vizsgálat szokott lenni. Mellkasi, hasi panaszok esetén, bizonyos elváltozások kizárása céljából szintén kezdeti vizsgálatként alkalmazzák.

De vajon tudja, mit jelent valójában a röntgen kifejezés, honnan ered, és mi történik a vizsgálat alatt? Melyek a leggyakrabban vizsgált testrészek, és mikor ellenjavallt?

A röntgensugárzás

A röntgensugárzás egy nagy energiájú elektromágneses sugárzás, melynek eredete az 1900-as évek elejére tehető. A sugár egy speciális vákuumcsőben keletkezik, majd áthalad az adott testrészen, amiről a röntgenfelvétel készül. A szervezetben a sugarak egy része elnyelődik, többi része áthalad a testen, vagy irányt változtat és szóródik. Egy speciális röntgenfilmet helyeznek a vizsgált terület mögé, ezen hagy nyomot a testen áthaladó röntgensugár, amit röntgenárnyéknak hívnak.

A vizsgálat alatt mozdulatlanul kell maradni, egyes vizsgálatoknál pedig a levegőt szükséges benntartani. Az ékszereket, kiegészítőket, ide tartoznak a piercingek is, a vizsgálat idején nem szabad viselni.

Leggyakoribb röntgentípusok

  • Koponyaröntgen: legtöbbször fekvésben végzik, balesetek, fejsérülések után, ha koponyasérülés gyanúja áll fenn. Csonttöréseket és bevérzéseket keresnek a felvételeken.
  • Mellkasröntgen: itt a felsőtestet szükséges szabaddá tenni. Ehhez a vizsgálathoz pontos instrukciókat kap a páciens az asszisztenstől. A levegőt a megadott időben mélyen be kell lélegezni és bent tartani a következő instrukcióig. Tüdőgyulladás gyanúja esetén indokolt a mellkasröntgen, de tumor vagy áttét gyanúja esetén is mellkasröntgent végeznek.
  • A tüdőszűrés egy speciális röntgen, ahol TBC-re utaló elváltozásokat keres az orvos. Emellett szívmegnagyobbodás, mellüregi folyadék vagy levegő jelenléte, szívelégtelenségre utaló folyadékfelszaporodás is látható a leleten.
  • A mammográfián a mell röntgenfelvételét készítik, ami az emlőrák szűréshez szükséges.

Ha rövid határidőn belül szüksége van röntgenre, a CMC Déli Klinika a legmodernebb röntgenberendezésekkel várja Önt. Végeznek általános és komplex vizsgálatokat, a vizsgálaton túl számos egyéb szakorvosi szolgáltatás elérhető náluk.

Kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok

Ezek a vizsgálatok már igényelnek némi előkészületet. A vizsgálat alatt vagy előtt kontrasztanyagot juttatnak a szervezetbe. Nyeletéses röntgenvizsgálatkor kásás anyagú ízesített folyadékot szükséges inni, aminek segítségével a nyelőcső mozgását nézik.

A gyomor röntgen éhgyomorra történik, és szintén kontrasztanyagos vizsgálat.

Terhesség alatt, főleg az első trimeszterben, csak nagyon indokolt esetben szabad röntgent készíteni, a magzat ugyanis a káros röntgensugarakra igen érzékeny.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
A szilárd tüzelésű fűtőberendezések karbantartásáról röviden
Íratlan illemszabályok társasházban élőknek
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom