Close
Kiderült, mikor oldják fel teljesen a korlátozásokat Nagy-Britanniában

Kiderült, mikor oldják fel teljesen a korlátozásokat Nagy-Britanniában

Elhalasztották a teljes feloldás az angolok az új delta variáns miatt, most viszont a miniszterelnök is megerősítette, mikor oldják fel az utolsó korlátozásokat. 

Megfelelőnek tűnik a július 19-re halasztott időpont a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldására, mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

A brit kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg éppen hétfőre irányozta elő a jogi korlátozások teljes feloldását.

A brit miniszterelnök azonban egy hete bejelentette, hogy a fokozottan fertőzőképes delta vírusvariáns terjedése miatt július 19-re halasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést.

Johnson kijelentette, hogya a nagy-britanniai oltási kampány változatlanul kiemelkedő siker, a felnőtt lakosság csaknem hatvan százaléka már mindkét oltási dózist megkapta. Ennek alapján úgy látja, hogy július 19. valóban a korlátozások feloldásának végső időpontja lesz.

Hozzátette: a kormány továbbra is úgy tartja, hogy a nyitási menetrendnek óvatosnak, de visszafordíthatatlannak kell lennie.

Hétfőn a brit kormány annyi enyhítést engedélyezett, hogy megszűnt az esküvőkre és a gyászszertartásokra meghívható vendégek létszámára eddig megszabott harminc fős felső korlátozás, emellett az idősotthonok lakóinak nem kell két hétre karanténba vonulniuk, ha külső helyszínekre látogattak és utána visszatértek az otthonba.

Érvényben maradt viszont az az előírás, hogy szabadtéren – a sportrendezvényektől eltekintve – legfeljebb harminc, zárt terekben, elsősorban magánlakásokban legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában.

Az éttermekben és a pubokban továbbra is csak asztali felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet fogyasztani, és egy-egy asztalnál legfeljebb hatan ülhetnek.

A színházak és a mozik ötven százalékos kapacitással működhetnek, és az éjszakai szórakozóhelyek egyelőre nem nyithatnak ki. A külföldi utazások lehetőségéről szólva Boris Johnson hétfőn kijelentette: a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy azoknak, akik már mindkét oltási dózist megkapták, ne kelljen tíz napra karanténba vonulniuk, ha külföldről utaznak be Angliába.

A brit miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy az utazások szempontjából ez az év még nehéz lesz, mivel a kormány elsődleges fontosságú célként tűzte ki annak megakadályozását, hogy a koronavírust külföldről ismét behurcolják az országba.

A közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer, amelyet a brit kormány a múlt hónapban vezetett be, zöld, sárga és vörös koronavírus-kockázati kategóriákba sorolja a külföldi országokat. A zöld kategóriás országokból érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

A sárga kategória a legnépesebb, 167 országot számláló csoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországgal együtt az összes EU-tagállamot.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük.

A brit kormányra ugyanakkor egyre nagyobb nyomást gyakorol a turisztikai szektor annak érdekében, hogy azok, akik mindkét oltási adagot megkapták, karanténkötelezettség nélkül beutazhassanak.

Amíg a britek nagyon óvatosak a végső, nagy nyitással, a franciák a szórakozóhelyeik korlátozásait törlik el, az olaszoknál egy kivételével minden régió fehér besorolásba lépett át, Szardíniába pedig semmilyen teszt vagy oltási igazolás sem kell.

(Fotók: Unsplash, forrás. MTI)

london | feloldás | négy lépcső | brit | delta variáns

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram