Close
Titkos háttéralku miatt lőhettek ki az árak, eljárás indult nagy élelmiszerláncok ellen

Titkos háttéralku miatt lőhettek ki az árak, eljárás indult nagy élelmiszerláncok ellen

Az egyik üdítőgyártó valószínűleg megegyezett több nagy élelmiszerlánccal.

A Gazdasági Versenyhivatal alapos gyanúja szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata több viszonteladó partnerével együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árát. Az ügyben olyan nagy élelmiszerláncok is érintettek lehetnek, mint  az Aldi, a CBA, a COOP és a Tesco.

A megállapodás résztvevői kiiktathatták az árversenyt, mesterségesen magas árszintet alakítottak ki.

Az elmúlt napokban országszerte tartottak rajtaütéseket az üdítőgyártó és forgalmazó cég, illetve az üzletláncok telephelyein a GVH munkatársai.bAz Olympos, Kubu, Apenta, Topjoy és Nestea márkák magyarországi forgalmazóját a HoReCa (szállodák, éttermek, kávéházak) ágazat vizsgálatában beszerzett bizonyítékok alapján már február óta vizsgálta a versenyhatóság.

A cég valószínűleg előírta partnereinek, hogy milyen minimumáron árulhatják termékeit a hazai vendéglátóegységekben, illetve nagykereskedelmi forgalmazás során. A lefoglalt dokumentumok alapján az üdítőgyártó nem csupán a nagykereskedelmi és a vendéglátó szektorban, hanem valószínűleg a kereskedelmi szektorban is rögzítette az általa forgalmazott italok és egyéb termékek árait.

Így elkerülhették az árversenyt a népszerű márkáknál, mint az Apenta, a Kubu vagy a Nestea.

A GVH május 23-án újabb eljárást indított a Maspex Olympos Üdítőital Gyártó Kft.-vel és számos élelmiszeripari forgalmazó partnerével szemben, ami helyszíni rajtaütésekkel indult az érintett cégek telephelyein. Az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették, az a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Idén azért nemcsak árameléseket lehetett látni a boltokban, néhány élelmiszerhez olcsóbban lehet hozzájutni az utóbbi időben.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash, Getty Images)

élelmiszerlánc | ár | Gazdasági Versenyhivatal | üdítő | üdítőital

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram