Close
Várják a turistákat ebben a német kisvárosban, cserébe mindennap kérnek valamit

Várják a turistákat ebben a német kisvárosban, cserébe mindennap kérnek valamit

Egy Németország keleti felében megbújó kisváros vezetése úgy döntött, megnyitja a képzeletbeli lezárt kapukat a turisták előtt, és szívesen lát mindenkit, aki naponta negatív koronavírus-tesztet tud bemutatni.

Az Augustusburgba látogatóknak előbb online regisztrálniuk kell, hogy aztán kapjanak egy QR-kódot.

Érkezést követően mindjárt antigéntesztet kell csináltatniuk, ami ha negatív eredményt hoz, akkor a QR-kódjukkal beléphetnek az éttermekbe, a szállodákba, az üzletekbe és a múzeumokba.

Dirk Neubauer polgármester elmondta, hogy a projekt napi háromszázhatvan látogatót engedélyez, a helyiekre pedig nem vonatkoznak a korlátozások. “Csak most van rá lehetőségünk, hogy ezt megpróbáljuk – nyilatkozta Augustusburgban tett látogatása alkalmával Martin Dulig, a szász gazdasági miniszter. – A számok továbbra is emelkednek, ami azt jelenti, hogy a kísérleti program engedélyezése bátor döntésnek mondható” – idézi a miniszter szavait a Mitteldeutsche Rundfunk.

A városban természetesen továbbra is érvényben vannak a szigorú higiéniai szabályok, a negatív teszt például nem váltja ki a kötelező távolságtartást és a maszkviselést sem. Két háztartásból maximum öten foglalhatnak helyet egy asztalnál, illetve naponta tesztelik az éttermek, kávézók és szállodák személyzetét.

“Tetszik a projekt, és nagyon jó, hogy végre lehetőségem nyílik – természetesen előzetes tesztelés után – újra étterembe járni, néhány üzletbe bemenni” – mondja lelkesen Gens Bauer, egy német turista.

Olaf Mierwald viszont vegyes érzelmekkel fogadta a kezdeményezést: “Egyrészt a normalitáshoz való visszatérést jelenti, másrészt mégis szokatlan és különleges, hiszen QR-kódot kell használni mindenhez. Arról nem beszélve, hogy másnap ismét kötelező a teszt, mert az csupán egy napra érvényes.”

Az üzletek és az éttermek örülnek, főleg, mivel tisztában vannak vele, hogy a projektnek gyorsan vége lehet. Ha ugyanis Szászország klinikáin a koronavírusos betegek száma meghaladja az ezerháromszázat, Augustusburgot újra lezárhatják.

“Együtt kell élnünk a vírussal, valószínűleg még idén is velünk marad. De szükségünk van valamilyen perspektívára és reményt jelentő stratégiára. Ezért vagyok teljesen biztos abban, hogy ez a helyes út” – mondta Martin Dulig. A város polgármestere egyetértett vele, szerinte is alternatívát kell találni, pláne, ha ősszel esetleg újabb lezárások jönnek. Abban az esetben lesz mire építeniük.

Korábban megírtuk, hogy ez a kis sziget az első, Európához tartozó hely, ahol elérték a teljes népességnél a nyájimmunitást, ünnepi a hangulat. Miközben Corvón pukkannak a pezsgők a nyájimmunitást ünnepelve, Brüsszel uniós oltási igazolványt javasol az európaiak utazásainak megkönnyítésére, Görögország pedig oltással azonnal fogadja a turistákat.

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Getty Images)

turisták | Augustusburg | Németország | nyitás | PCR-teszt

FOLYTASD EZZEL

Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Ez most sokaknak fájni fog, nézd meg, te is köztük vagy-e! Október tizenötödikétől az összes járatát törli az Air Connect

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram