Ausztria bejelentette, meddig hosszabbítja meg az ellenőrzést a magyar határon

Az ellenőrzések továbbra is érvényben maradnak Magyarország mellett a Szlovéniával, Csehországgal és Szlovákiával közös határátkelőhelyeken is, és több, határhoz közeli területet is fokozottan ellenőriznek.

A szomszédos ország úgy döntött, hogy további hat hónappal, 2024 májusáig meghosszabbítja az ellenőrzést a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőkön.

A hírt bejelentve az osztrák belügyminisztérium közölte, hogy a két országgal való határellenőrzés meghosszabbításáról szóló döntést a terrorizmus és a határon átnyúló emberkereskedelem elleni küzdelem jegyében hozták.

Mint Gerhard Karner osztrák belügyminiszter elmondta, az intézkedéseknek mindaddig hatályban kell maradniuk, amíg a külső határok védelme nem javul, és a schengeni rendszert meg nem erősítik.

A minisztérium kifejtette, hogy Ausztria 2015 óta tartja fenn a határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával, 2023-ra pedig felére csökkent a letartóztatások száma. Az idén mintegy hatszáz embercsempészt fogtak el. Ausztria a közelmúltban a szlovák határon is bevezette az ellenőrzés novemberig, az intézkedés lejárta után azonban a hatóságok dönthetnek a meghosszabbításról.

Jelenleg Ausztrián kívül a huszonhét schengeni tagállam közül tíz ország tart fenn ellenőrzést: Franciaország, Németország, Dánia, Svédország, Norvégia, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Lengyelország. Szlovénia nemrég hosszabbította meg november 19-ig a Horvátországgal és Magyarországgal közös belső határellenőrzését.

Ha Ausztriába utazunk, érdemes útba ejtenünk ezt az elbűvölő várost, amely nem csupán a téli hidegben csábító.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images, Unsplash)

határátkelő | határátkelés | schengen | határ | ausztria

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom