Ahogy odakint egyre hidegebb van, szívesebben készítünk tartalmas ételeket. A nyári könnyed saláták után most forró, gazdag levesekre, pörköltekre, masszív húsokra vágyunk. Éppen ilyen az ír gulyás, amelyet – bár hagyományosan birka- vagy bárányhúsból készül – egyre több ír család készíti marhából.
Ki is tudná jobban az autentikus ír gulyás receptjét, mint egy ír Michelin-csillagos séf, Noel McMeel? Utasításait pontosan betartva, otthon is díjnyertes fogást készíthetünk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg marhahús kockákra vágva
- 175 gramm szalonna
- 3 evőkanál olívaolaj
- 12 db gyöngyhagyma meghámozva
- 3 db sárgarépa feldarabolva
- 2 db fehérrépa feldarabolva
- 1 evőkanál kakukkfű
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 10 gerezd fokhagyma összezúzva és apróra vágva
- 1,2 liter vörösbor
- 1,2 liter alaplé
- 50 gramm liszt
- 50 gramm vaj
- só, bors
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasba tegyük bele a kockára vágott szalonnát, az olívaolajat, adjuk hozzá a marhahúst, és kissé pirítsuk meg! Dobjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát, szórjuk meg a fűszerekkel, majd öntsük fel a vörösborral és az alaplével! Fedő alatt lassú tűzön főzzük nagyjából egy órán át, amíg a hús és a zöldség meg nem fő!
A sűrítéshez roux-t kell készítenünk. Ehhez egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük meg! Amikor a gulyás megfőtt, távolítsuk el a zöldségeket és a húsokat, és keverjük hozzá a roux-t! Gyakori kevergetés mellett sűrítsük be! Helyezzük vissza a húst és a zöldségeket, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotó: Getty Images)
séf | gulyás | recept | michelin-csillag | ír gulyásIlyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!