Close
Így készül az autentikus ír gulyás egy Michelin-csillagos séf konyhájában

Így készül az autentikus ír gulyás egy Michelin-csillagos séf konyhájában

Ahogy odakint egyre hidegebb van, szívesebben készítünk tartalmas ételeket. A nyári könnyed saláták után most forró, gazdag levesekre, pörköltekre, masszív húsokra vágyunk. Éppen ilyen az ír gulyás, amelyet – bár hagyományosan birka- vagy bárányhúsból készül – egyre több ír család készíti marhából.

Ki is tudná jobban az autentikus ír gulyás receptjét, mint egy ír Michelin-csillagos séf, Noel McMeel? Utasításait pontosan betartva, otthon is díjnyertes fogást készíthetünk.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg marhahús kockákra vágva
  • 175 gramm szalonna
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 12 db gyöngyhagyma meghámozva
  • 3 db sárgarépa feldarabolva
  • 2 db fehérrépa feldarabolva
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 10 gerezd fokhagyma összezúzva és apróra vágva
  • 1,2 liter vörösbor
  • 1,2 liter alaplé
  • 50 gramm liszt
  • 50 gramm vaj
  • só, bors

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasba tegyük bele a kockára vágott szalonnát, az olívaolajat, adjuk hozzá a marhahúst,  és kissé pirítsuk meg! Dobjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát, szórjuk meg a fűszerekkel, majd öntsük fel a vörösborral és az alaplével! Fedő alatt lassú tűzön főzzük nagyjából egy órán át, amíg a hús és a zöldség meg nem fő!

A sűrítéshez roux-t kell készítenünk. Ehhez egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük meg! Amikor a gulyás megfőtt, távolítsuk el a zöldségeket és a húsokat, és keverjük hozzá a roux-t! Gyakori kevergetés mellett sűrítsük be! Helyezzük vissza a húst és a zöldségeket, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk!

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

ír gulyás | séf | recept | michelin-csillag | gulyás

FOLYTASD EZZEL

A Lamborghini olyan mézet készít, amelyet nehezebb beszerezni, mint egy luxusautót

Ezzel az egyszerű zöldséggel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram