Close
Őszi ízek nemzetközi színvonalon – Megkóstoltuk az Axis új menüjét

Őszi ízek nemzetközi színvonalon – Megkóstoltuk az Axis új menüjét

Konyhafliozófiája szerint Csuklich Viktor séf  soha nem kezd kísérletezni egy jól bevált módszer kárára, hanem meglévő technikákból a legjobbat alkalmazza, legyen az régi vagy új, ugyanakkor mindig nyitott az 21. századi egészséges étkezés vívmányaira és alapanyagaira. A WestEndben található Crowne Plaza Budapestben működő Axis Café & Lounge most induló őszi menüje ezt minden eddiginél jobban képviseli, úgyhogy meg is ismerkedtünk pár tétellel.

A komplexum előző érájában még kávézóként működött, a tulajdonosváltás óta, vagyis jó két éve már Axis Café & Lounge néven megy a Crowne Plaza Váci utcára néző étterme. Kellemes, nyugodt, földszínű jegyeket felvonultató teraszos hely ez, melynek enteriőrje idomul a hotel arculatához. Mint kiderült, a belsőépítészeti koncepciót tekintve a tervezők az “utazás szépségéből”, és a környék vibráló, nyüzsgő életéből inspirálódtak, melyek közül az utazást emelnénk ki, miután kifelé menet az egyik sarokban kiszúrtunk egy kis táblát, amin a budapesti repülőjáratok aktuális helyzetéről tájékoztatnak. Ebből kikövetkeztethető, hogy az étterem javarészt utazókban és az üzleti világ szereplőiben gondolkodik – és persze mindenkiben, aki épp nem repül sehová, de szereti a nemzetközi szintű fogásokat. 

A Csuklich Viktor és Erdei Ádám F+B vezető irányításával elindult Axis vállaltan egészséges konyhát visz, a bizonyos őszi étlapjára pedig még az eddiginél is több egészséges és vegán ételt tett fel a salátáktól kezdve a sült répáig.

Fontos szerepet osztottak a gombáknak, az alapanyagok között fellelhető a laska, a vargánya, az ördögszekér, a shimei, a shiitake, vagy a szegfűgomba is, és ha már alapanyagok, a konyha egyik fontos vállalása a helyi gazdaságokkal történő együttműködés.

Szoros a kapcsolat például a Szomor ökofarmmal: a kis hazai farmgazdaság portékájából – bivaly szalámiból, mangalica kolbászból, mangalica sonkából – érkezik prémium ízelítő.

Szintén onnan jön az őszi étlap főételei között szereplő szürkemarha bélszín, melyet a séf chimichurri szósszal, karamellizált cipollini hagymával tálal, valamint a szürkemarhából készült hamburger is, melynek húspogácsáját az Axis Café & Lounge saját maga keveri, formázza és szuvidálja.

Az étlapon eddig is nagyon népszerű volt a quinoa saláta avokádóval, pácolt répával, sült csicseriborsóval és kesudióval, ami mellé most felkerült a sült répa és avokádósaláta, amelyet pekándióval, spenóttal, kókusszal, és opcionálisan vegán “csirkével” lehet rendelni.

 

Kétféle előételt kértünk: az egyik a meglehetősen szokatlannak ható fekete hummus, a másik a serpenyőben sült kacsamáj volt, sült erdei gombákkal, szarvasgombakrémmel és kovászos kenyérrel.

Előétel-besorolást kapott, de aki csak félig üres gyomorral érkezik, akár teljes értékű étkezésként is tekinthet a két nyitott szendvicsre, mert a duót alaposan megpakolták gombákkal és kacsamájjal, szinte berobban az ősz a szájban a textúrák találkozásakor.

A látványos fekete hummus egy különleges fermentálási eljárás miatt ilyen színű és mintha tartalmasabb lenne a hagyományos variánshoz képest, viszont könnyebben csúszik, kevésbé tömény és nagyon kínálgatja magát a friss és puha pitára kenésre.

A főfogások közül a vidéki emlékeket megidéző csirkepaprikásra böktünk rá. Jó választás volt, mert a lágy vajas galuskával mellékelt puha, omlós hús kellemeset lubickolt a paprikás szószban, a tejföllel és a mellé választható uborkasalátával együtt tényleg igazi instant klasszikus. Könnyedebb fogás a grillezett tengeri sügérfilé, ami citromos-fokhagymás szósszal lágyan locsolva, háromszorosan sütött ropogós burgonyával kísérve érkezik – és remekül csúszik mellé egy pohár balatoni olaszrizling, hogy végül ne csak harapjunk, hanem kortyoljunk is egy jót az őszből.

(Fotók: Fekete Antonio)

 

 

 

 

 

 

Axis Café & Lounge | kóstolás | prémium | westend | crowne plaza

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram