Close
Öt film, amit látnod kell, mielőtt Olaszországba utazol

Öt film, amit látnod kell, mielőtt Olaszországba utazol

Némelyikükben sok a közhely, a sztereotíp, klisékre erősen rájátszó jelenet, zene, táj, esetleg karakter, de tény, hogy Olaszországot nem lehet megjeleníteni gesztikulálás, Vespák, gubancos spagettik, égbe törő ciprusok nélkül. Pont olyan lenne, mint Franciaország romantika, vagy Amerika túlzások nélkül. Klasszikusokat és már megjelenésekor kötelezővé vált darabokat gyűjtöttünk össze kis hangulatkeltés érdekében. Ha közeleg egy olasz út, azért, ha egyelőre marad a filmes Itália, akkor azért. 

A tehetséges Mr. Ripley (1999)

Mai napig érthetetlen, hogy összesen öt Oscar-jelölésből végül egy szobrot sem vitt el a kilencvenes évek egyik kiemelkedő thrillerje. Patricia Highsmith kitalált szélhámosát, Tom Ripleyt Matt Damonon kívül Alain Delon, Dennis Hopper, John Malkovich is megformálta már, mégis A tehetséges Mr. Ripley szólt a legnagyobbat, fiatal tehetségeivel (Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett) és hangulatosabbnál hangulatosabb olaszországi jeleneteivel. Dickie playboy-módra éli a mindennapjait, amire Ripley hamar rákíván, és nincstelen amerikai srácból ugyanaz a tékozló, minden lehetőséget megragadó szépfiú lesz, aki egy nyomasztó, borzalmas titkot őriz.

Forgatási helyszínek: Ischia szigete, Procida szigete, Palermo, Nápoly, Róma, Velence

Szólíts a neveden (2017)

Az elmúlt idők egyik legmegkapóbb szerelmesfilmje, ami nem csak története és a színészi játék miatt zseniális. Minden érzékszervre egyszerre hat: művészien nyikorognak az ajtók, csurog a kávé a csészékbe, füstölög a cigaretta, és szinte érezzük az olasz ház kertjében a bergamot illatú jeleneteket. Oliver es Elio éteri és mégis nagyon valós szerelme olyan környezetben teljesül be, aminél tökéletesebbet el sem tudnánk képzelni. A filmben nem nevesítik a környéket, “valahol Észak-Olaszországban” felütéssel helyezik kontextusba a villát és kertjét, a nyugodt kisvárost.

Forgatási helyszínek: Crema, Bergamo, Moscazzano, Sirmione, Serio vízesés

A nagy szépség (2013)

A nápolyi születésű filmrendezőnek, Paolo Sorrentinónak ez a film hozta meg az igazán nagy áttörést: a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot és Oscar-szobrot is elnyerte 2013-ban. Azóta az Ifjúság című film és az Ifjú pápa sorozat tényleg égbe emelte a filmes tálentumot. A nagy szépség nemcsak az elidegenedett főhős életének, környezetének kritikája, kifigurázása, hanem a jelené is, mindezt viszont annyira látványosan teszi, amennyire csak lehet. A tékozló felső tízezer ürességét helyezi olyan díszletbe, amit képtelenség megunni. Róma fenséges, színpadias és a rendező úgy tiszteleg előtte, ahogy kevesen.

Forgatási helyszínek: Róma egésze

Az édes élet (1960)

Valódi filmtörténeti klasszikus, Fellini egyik legfontosabb alkotása igazi popkulturális lenyomat, minden olyan filmkedvelőnek látnia kell, aki vonzódik az ötvenes-hatvanas évek mozijaihoz, a férfi-női viszonyok ábrázolásához és persze Olaszországhoz. Magát a “dolce vita” kifejezést és a paparazzo szót is ennek a filmnek köszönhetjük, a csodás Trevi-kút pedig hiába volt mindig is lenyűgöző helyszín, Anita Ekberg és Mastroianni túlfűtött jelenete még 2019-ben is sokakat csábítana mártózásra. Fellini leghíresebb filmjének bemutatása után sokan imádkoztak a rendező üdvéért – társadalomkritikája és a római erotika miatt.

Forgatási helyszínek: Róma egésze, Vatikán

Cinema Paradiso (1988)

Szicíliában, azon belül pedig Bagheriában forgatta Giuseppe Tornatore ezt a csupaszív filmet, mely majdnem a fióknak készült elképesztően hosszú játékideje miatt. Majd egy óra kiszanálásával viszont megszületett az olasz filmtörténet egyik leginkább magával ragadó alkotása. Az önéletrajzi elemekkel bőven átitatott Cinema Paradiso egyszerre szól a mozi fénykoráról, örök értékekről, szerelemről, hűségről, barátságról, a mindenségről. Közben pedig annyira olasz és annyira emberi, hogy még a legedzettebbeket is megríkatja – persze ehhez azért kell Morricone is, aki szintén nagyot varázsolt. Szicília és lakói pedig minden képkockán fantasztikusak.

Forgatási helyszínek: Róma, Szicília: Bagheria, Cefalú, Palermo

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, IMDb, CineNuovo)

Close