Close
Meglepő húzással próbálja népszerűsíteni az olvasást a világ egyik legnagyobb könyvtára

Meglepő húzással próbálja népszerűsíteni az olvasást a világ egyik legnagyobb könyvtára

„Insta regények” sorozatot indított a New York Public Library: az animációkkal kiegészített könyvek sokkal fogyaszthatóbbak, és mobilon is könnyen olvashatók.

Irodalmi klasszikusok Instagramra optimalizálásába kezdett a New York-i közkönyvtár. Az Insta Novels sorozat a Mother reklámügynökség közreműködésével készül, a cél egy fogyaszthatóbb, emészthetőbb formátumot tálalni a fiatalabb olvasók elé.

Elsőként az Alice csodaországban készült el, amelynek a szövegét teljes egészében meghagyták, de kiegészítették Magoz flash animációit idéző grafikákkal.

A könyvet pont úgy lehet olvasni, mint a hagyományos társait, de rövidebb oldalakra tagolták. A jobb alsó sarokban lévő jelen kell tartani a hüvelykujjat, és csak akkor folytatódik a sztori, ha az olvasó felemeli az ujját. Mivel a jel a sarokban van, így az olvasást sem akadályozza semmi. Közben pedig időről időre felbukkan egy-egy animáció.

A könyvár a következő hónapokban számos könyvet készít majd el az új formátumban, köztük Franz Kafkától Az átváltozás-t (lásd a nyitóképet). Hogy az olvasási szokásaink miképpen változnak át, az idővel majd letisztul, mindenesetre jó kezdeményezés az irodalmat odavinni, ahol az emberek vannak.

Jóllehet, vannak szkeptikusok, akik szerint ez a formátum nem megfelelő, inkább csak kétségbeesett próbálkozás megbékíteni a fiatalabb generációkat az olvasással, ám ha a jelenlegi lehetőség mellé érkezik újabb is, ami a felhasználók egy részénél biztosan betalál, máris megérte próbálkozni. A könyvolvasás ugyanis a mélyebb megértést segíti, és nem pótolható semmiféle hatékony információátadással – ezért is jó, hogy a New York Public Library nem húzta meg a szövegeket, hanem csupán életszerűbbé tette a fogyasztásukat.

Ez is érdekelhet:

könyv | instagram | franz kafka | olvasás

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram