Close
Az építészet és a divat találkozik a COS új kampányában

Az építészet és a divat találkozik a COS új kampányában

A kollekcióban tizenhárom Bauhaus-ihlette darabot találunk.

Idén ünnepelte az építészet iránt érdeklődő nagyközönség a Bauhaus születésének századik évfordulóját, amely előtt a világ minden táján kiállításokkal, épületsétákkal és a mozgalmat megidéző eseményekkel tisztelegtek.

A minimalizmus jegyében létrejött divatmárka, a COS – ami néhány éve a magyar fashioniszta közönséget is meghódította – szintén csatlakozott a Bauhaus-lázhoz, és egy különleges, tizenhárom darabból álló kapszulakollekciót dobott a piacra, képviselve ezzel a divatvilág rajongását a Bauhaus és a dizájn kapcsolata iránt.

Az Archive Editions inspired by Bauhaus néven futó kollekció ráadásul teljesen retro szellemiségben készült, a cég ugyanis korábbi években már boltba került darabokat gondolt újra – erre utal az Archive Editions elnevezés.

Hogyan kapcsolódhat egy száz éve Németországban létrehozott iskola történetéhez a divat? Az 1919-ben alapított, összművészeti mozgalom nemcsak kezdettől fogva támogatta az újítást és az univerzalitást, de tagjai az első perctől arra törekedtek, hogy a létező összes művészeti ágat áthathassa a szellemiség. Így jutott el a Bauhaus a színházi életbe, a képzőművészetbe és az építészet világába, sőt még a nemzetközi irodalomba is.

A divat és a Bauhaus a színházban kerültek egymással kapcsolatba, ugyanis a mozgalom fénykorában számos divattervező úgy alkotta meg az aktuálisan futó előadások jelmezeit és kiegészítőit, hogy a dizájn kövesse a mozgalom által meghatározott stílusbeli jellemzőket.

A Bauhaus nemcsak a huszadik század első felében hatott inspiratívan az akkori művészgenerációra, de később is nagy hatást gyakorolt a kreatív szakmák embereire. Még ma is, egy évszázaddal a megalakulása után, gyakran nyúlnak felé a divat- és formatervezők.

A tizenkét éve létrejött COS már a kezdetektől kiindulópontként tekint erre a máig nagy sikernek örvendő eszmére. A Bauhaus alapja a letisztultság és az egyszerűség. Ez a stílusirányzat teljesen sallangmentes kívánt maradni, tartózkodott a felesleges díszítésektől, és minden olyan részletet feleslegesnek talált, aminek nem volt funkciója egy adott darabon. A COS üzleteibe belépve szintén ez a néhány jellemző juthat az eszünkbe. A kollekciók általában kevés színnel dolgoznak, a ruhák leginkább szürkében, a feketében, fehérben és mély tónusú, sötétebb árnyalatokban – zöld, kék, rozsdabarna – pompáznak. Aki az erőteljes színeket, a strasszokat és feltűnő kiegészítőket kedveli, biztosan nem talál kedvére valót, mivel a zoknitól a kabátig semmi nem kap extra alkotóelemet.

Néhány csillámos vagy fényes anyag, esetleg egy kis bőr is megjelenik néha, de a tervezők ezeket sem viszik túlzásba.

Ahogyan Karin Gustafsson, a márka kreatívigazgatója mondta: “A Bauhaus mesterien egyesíti a kézimunka alapú divatot valamint a képzőművészetet, és nagyon közel áll hozzánk a gondolat, hogy a művészeteket valahogyan mindig össze kell és lehet hozni. A COS már a kezdetektől olyan inspirációkat keres, amelyeknél a művészet aktívan jelen van, és hiszünk abban, hogy a trendek és az innovációk is innen indulnak ki.”

Az elmúlt tizenkét év kollekcióiból és a Bauhaus-mesterek munkáiból inspirálódó legújabb ruhaösszeállítás hat női és hat férfidarabot foglal magába, illetve egy kiegészítőt. Miután ezek mindegyike szerepelt már a boltok kínálataiban, mindössze arra volt szükség, hogy a meglévő öltözékek egy kicsit modernebb, frissebb külsőt kapjanak az újító szellemiség jegyében.

“Amikor kutatunk és tervezünk egy-egy kollekció megalkotásakor, nagyon széles körben keressük az inspirációkat. Itt is arra törekedtünk, hogy a Bauhaus mint kiindulópont mellett a modern világ trendje és a funkcionalitás megjelenjen, konkrétan olyan darabokat akartunk készíteni, amelyek minden időben megállják a helyüket, miközben a régmúlt egyik stílusirányzatának alapjait is megőrizzük” – mondja a kreatívigazgató.

Ezek a ruhák egytől egyig hűek maradnak a COS és a Bauhaus által követett alapelveknek: egyszerűen nagyszerűek, és a hangsúly a funkción, nem pedig a külcsínyen van. Mindössze három szín jelenik meg a kollekcióban: a szürke, a fekete és a fehér, a szabásvonalak letisztultak, és erősen reflektálnak a geometrikus formákra, amelyek a mozgalom fénykorában is állandó fókuszt kaptak.

Megjelenik a hajtogatás és az anyagok redőztetése, illetve rejtett szélekkel, gombokkal is találkozhatunk.

“Szerettük volna megőrizni a mozgalom korában létrejött épületek jellemző színeit, a monokromitást, és olyan kör, illetve téglalap alakú formákat építettünk be a szabásmintákba, amelyek a Bauhaus meghatározói” – meséli Gustafsson.

Bár vannak bővebb fazonok is, törekedtek arra, hogy a ruhák formái és az anyagok kövessék a test körvonalait, és kiemeljék azokat. A férfikollekcióban ilyenek az ingek és a zakók, míg a női kollekcióban ott van például egy szürke, egyberészes ruha, ami Gustafsson kreatívigazgató szerint is tökéletesen példázza ezt a tervet.

“Az oszlopszerű, aszimmetrikus csőruha, amit a női darabok között találunk, egy állítható hevedert kapott, amelynek segítségével az elegáns sziluett mellett megjelenik a funkcionalitás is. Ezt a darabot egyébként egy klasszikus Bauhaus-technikákat felvonultató rajz segítségével alakítottuk át.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

ruhadarab | kreatív | COS | női | kollekció

FOLYTASD EZZEL

A japán origamiművészet világát megidéző high-tech szemüvegkerettel jött ki a Tipton

Csodálatos, exkluzív kapszulakollekció ünnepli Frida Kahlo örökségét

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram