Close
Negyven perc alatt elérheted a Balaton talán legvagányabb gasztrohelyeit

Negyven perc alatt elérheted a Balaton talán legvagányabb gasztrohelyeit

Nehéz elmondani, mekkora öröm, hogy kedvenc nyári rezidenciánkon, a Balatonon is találunk már újhullámos kávézót, penge olasz éttermet, világbajnok hentest és izgalmas kraft söröket. Az már csak az extra, hogy Budapestről kb. negyven percre, Balatonakarattya, Kenese és Világos háromszögében sem tudjuk egy kezünkön megszámolni a jó helyeket. Össze is szedtük őket – és folyamatosan bővítjük majd a listát.

The Rusty Coffee Box – Balatonakarattya

A 2017-ben nyílt The Rusty Coffee Box újraértelmezte a konténerek fogalmát: a két konténer összeépítéséből kialakított kávézó szinte egyik napról a másikra jelent meg a balatonakarattyai magasparton, ami egyszerre a Balaton egyik legszebb és legkülönlegesebb helye.

A konténerfalak között fa- és fémbútorok és -kiegészítők gondoskodnak a határozott indusztriális hangulatról, de a hangsúly itt sokkal inkább a kávén van – no meg persze a lokációnak köszönhetően a kilátáson. A tulajdonos, Bodrogi Ádám már régóta foglalkozik konténerépületek kialakításával, így a keretek adottak voltak, a kávé magas minőségét pedig Balázsi Péter, a Madách téren található My Little Melbourne baristája garantálja.

A The Rusty Coffee Box tavaly kapott hideget-meleget, mi viszont hiszünk a koncepcióban, és abban is, hogy a tökéletes helyszínnel vegyített újhullámos kávézó igazi oázisa lett a tópartra érkezőknek.

Spoon Il Mercato – Balatonakarattya

Az autópályától pár száz méterre működő Il Mercato piros-fehér kockás terítőivel, mesteri pizzáival, tésztáival és a tetőre állított kék Fiat 500-assal tökéletesen idézi meg az olasz dolce vitát.

A korábbi Spoon étterem és a szomszédban működő kis olasz étterem, az Il Mercato egyesüléséből született Spoon Il Mercato Toszkán hangulatot hozott a Balaton partjára, és a konyha tényleg bárhol megállná a helyét.

Az étteremben pedig nem csak enni, hanem kicsit elveszni is érdemes – a delikátpult és a sonkaszeletelő gép a mamma éléskamrájára emlékeztet, és legyen szó egy kiadós reggeliről vagy ebédről, az ízekben sem fogunk csalódni.

Szépkilátás bisztró – Balatonakarattya

A régen étteremként és cukrászdaként igazi akarattyai klubéletet jelentő Szépkilátás néhány évvel ezelőtt bezárta kapuit, hogy aztán 2016-ban újult erővel és menüvel, Szépkilátás bisztró néven elődjéhez méltó helyet foglalhasson el Balatonakarattya térképén.

A Szépkilátás nem ígér többet, mint ami: egy minőségi bisztró a Balaton partján, ahonnan a névben őrzött kilátást a fák miatt sajnos már csak télen élvezhetjük, a menünek viszont kifejezetten jót tett az újítás. A szűk, bisztrós étlapon minden van, amiért érdemes ide be- és akár visszatérni: pulled-beef szendvics, kézműves hamburgerek, saláták, lecsó és hideg kovászosuborka-leves, meg minőségi borok és frissen főzött kávé egyenesen a szekszárdi Kávé Házából érkezett kávébabból.

Pörc bisztró – Balatonkenese

Kocsis Jenő négy éve nyitotta meg Balatonkenesén az északi part egyik legismertebb delikátboltját, ahova a sokszor hosszú várakozási idő ellenére is kötelező betérni és kóstolni.

A név alapján azt sem nehéz kitalálni, hogy itt aztán húsból nincs hiány – a kolbásztól a stifolderen át a pröcig mindent találunk, mellé pedig környékbeli termelői sajtokból és borokból is válogathatunk.

És ha ez még nem lenne elég, idén megnyitott a Pörc bisztró is, mely továbbviszi a fiatalos hangulatú, mégis közel százötven évnyi családi hagyományokra visszatekintő húsbolt szellemiségét. A bisztró az első nyarán ugyan még csak bontogatja a szárnyait, a minőség és az egyedi ízek itt is garantáltak: a grilltál, különféle hamburgerek, sült kolbász, sült pörc és hidegtálak mellett a lágy túrógombóc is erősen ajánlott – persze, csak ha még belénk fér.

Lavender terasz – Balatonvilágos

A Lavender terasz a Balaton kapujában, Balatonvilágoson hozza a megtévesztően provence-i hangulatot. A mediterrán terasz, a kis kerti tó és a hangulatos berendezés mellett azért némi vagányság is került az enteriőrbe – például egy sörcsappá alakított Honda motor formájában.

Az ízekért Pálinkás Zsolt séf felelős, a fúziós menüben pedig aligha van ember, aki nem talál kedvére valót: a házias ízeket többek között a halászlé, a gulyásleves és a brassói biztosítják, de van itt fatüzeléses kemencében sült pizza és széles tésztaválaszték is. Húsfüggőknek külön jó hír, hogy a steakválaszték nemrég wagyuval gazdagodott, a tudatosan étkezők pedig szinte bármi kérhető szénhidrátcsökkentett liszttel készítve is.

A tökéletes tóparti ücsörgéshez gondosan válogatott hazai borokat vagy az egyenesen a balatonvilágosi Hedon sörfőzdéből érkezett söröket kortyolgathatunk – és ha mindezek után már nem mennénk tovább, a Lavender panziójában ki is bérelhetünk egy szobát.

Hedon sörfőzde – Balatonvilágos

A hazai kraft sörök a Balatont is bevették. A balatonvilágosi Hedon sörfőzde 2015 októbere óta kisüzemi söreivel, egyedi sörnevekkel és letisztult, humoros címkékkel palackba zárva hozza a felhőtlen balatoni nyaralások érzését bárhol, bármikor.

Helmut, Charlie és Johnny Firpo szülőatyja az eredetileg hr-esként dolgozó Németh Antal sörfőzőmester, aki a Hedon 2015-ös nyitása előtt már évekig kísérletezgetett a főzéssel, a hazai kísérleteket pedig nemzetközi sörversenyek és sikerek követték.

Útközben Attila belekóstolt a gypsy brewingba is, majd a Főzdefeszten is sikert arató Napalm chilis sör első helyezése végre elég lökést adott neki, hogy két barátjával megalapítsák a Hedont.

Söreik esszenciáját pedig a sörfőzde alapvető filozófiája adja:

„Minden tevékenységünket az a határozott szándék vezérli, hogy a legtöbb boldogságot adjuk ne csupán magunknak, de mindenki másnak is.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: az éttermek és kávézók saját fotói, Pörc: Gyana Dániel)

Close