Close
Holnaptól Magyarország minden tájáról elérhető lesz vonattal a Balaton

Holnaptól Magyarország minden tájáról elérhető lesz vonattal a Balaton

Bevezetik az új nyári menetrendet, amiben már nem csak Budapest-fókuszú a Balatonhoz utazás. Reméljük, a szuper fejlesztések mellé sikerül egy csipet pontosságot is beiktatni!

Az idei nyári menetrend célja, hogy a Balaton felé ne csak Budapestről kínáljanak megbízható, ütemes kiszolgálást, hanem kihasználva, hogy a MÁV és a Volán már egy cégcsoportban működik, az ország minden tájáról biztosítsanak oda eljutási lehetőséget – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az idei nyári menetrenddel, amely a Volánbusznál június 16-án, a vasútnál pedig június 18-án lép életbe, az utasok igényeinek igyekeznek megfelelni.

Idén június 12-ig, 2019 azonos időszakához mérve nyolcvan százalékkal nőtt az utasok száma, ez csaknem félmillió embert jelent. Ez az óriási növekedés azt tükrözi, hogy ma már az iskolai szünet előtt többen járnak vonattal a Balatonra, mint a járvány előtti nyáron az augusztusi csúcsszezonban.

Budapestről megmarad a korábbi ütemes menetrendi rendszer, amely Intercity vonatokkal kiszolgálja a déli partot, az északi partra pedig a Kék Hullám Intercityk és az azokat kiegészítő Katica és más Interregio vonatok közlekednek.

Újdonság, hogy öt irányba emeletes vonatokkal, Kiss motorvonatokkal új szolgáltatásokat is indítanak: a Dunakanyarból Vác felől a Jégmadár Expressz, Kelet-Magyarországról pedig Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Cegléd felől Újszászon át indulnak expressz vonatok Budapest érintésével a Balatonra.

Mindezeket kiegészítik a Volánbusz fejlesztései: ország számos tájáról, Eger, Salgótarján, Szeged, Békéscsaba, Szekszárd és Pécs felől közvetlen távolsági járatok indulnak, amelyek a Balatont megközelíthetővé teszik a nem közvetlen vasúti járatokkal kiszolgált útirányokból is.

Az éjszakai közlekedést nyáron a Balatonon kiterjesztették, így a most hétvégén induló és augusztus végégig tartó nyári menetrendben a Bagoly vonatok minden éjszaka közlekednek a Balaton déli partján. Ugyanakkor lesznek éjszakai vonatok az északi parton is, de ott egyelőre csak a hétvégén.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport vezetője elmondta, megújultak az étkezőkocsik, amelyek június 18-tól a Balaton, a Kék Hullám és a Levendula Intercity-nél is megtalálhatóak.

Emellett lesz Balaton 24, illetve 72 jegyről is, előbbi a felnőtteknek 1090 forintba, a 26 éven aluliaknak pedig 750 forintba kerül. A kerékpáros turizmus terjedése miatt pedig valamennyi Balatonra tartó vonaton kerékpár szállításra alkalmas kocsit is indítanak.

Mindezekkel és az új menetrenddel a közlemény szerint azt szeretnék elérni, hogy a MÁV-Volán csoport egy vonzó alternatívája legyen az egyéni közlekedésnek. Már csak a pontos menetidő és a torta habjára pedig ez a 3600 forintos nyári vonatbérlet hiányozna!

(Fotók: Getty, forrás: MTI)

nyár | menetend | máv | vasút | volán

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram