Close
Ebbe a varázslatos, pezsgő és művészettel teli városba utazunk a legtöbben Pünkösdkor

Ebbe a varázslatos, pezsgő és művészettel teli városba utazunk a legtöbben Pünkösdkor

És most el is kezdtük dúdolni, hogy Vicky Christinaaaa, Barcelonaaaa…

Kiderült, hová vágyakoztunk a legtöbben a pünkösdi hosszú hétvégén: a május 29-ig leadott foglalások alapján Barcelonába kívánkozott a legtöbb magyar ezekben a napokban. Barcelonán kívül pedig Párizs és Palma de Mallorca volt még legtöbb honfitársunk választása Pünkösdre.

Ebben az időszakban a legtöbben a miniszabi mellett teszik le a voksukat: az utazók közel háromnegyede (73%) 1-3 napot tölt a választott desztinációján, 14%-uk 4-6 napot, 12%-uk pedig 1-2 hetet, az ennél többet időre utazók száma elenyésző.

És miért épp Barcelona? Talán azért is, mert egyre több spanyol sorozatot nézhetünk, amelyek eleve meghozzák a kedvünket az utazáshoz. Például Carlos Ruiz Zafón a világ egyik legismertebb írója, az Elfeljetett Könyvek Temetője c. tetralógiája 1900-tól egészen 1992-ig kalauzolja az olvasót Barcelona utcáin. A többgenerációs családtörténet egy titokzatos barcelonai épületben indul, amikor egy tízéves kisfiú előtt apja felfedi a titkot az elárvult könyvekről.

Romantikus, misztikus, néhol hátborzongató, szerelemmel, szenvedéllyel, ugyanakkor gyűlölettel és véres bosszúval teli utazás, és ami a legfontosabb benne: a könyvek iránti el nem múló szerelem.

Vicky és Cristina két amerikai barátnő különböző célokkal érkeznek Barcelonába. Vicky (Rebecca Hall) mennyasszony, a katalán kultúrát szeretné tanulmányozni, míg Cristina (Scarlett Johansson) pörög, keresi a boldogságot és az izgalmat.

A jóképű festő Juan Antonio (Javier Bardem) mindkettőjük életét felforgatja, volt felesége, Maria Elena (Penélope Cruz) pedig még több virtust visz a történetbe. A Woody Allen által rendezett Vicky Cristina Barcelona (2008) nemcsak párbeszédeivel és képkockáival, de fülbemászó dallamaival is Spanyolországba repíti nézőit.

Már húsz éves a Barcelonában játszódó Lakótársat keresünk c. film, ami olyannyira sikeres volt a mozikban, hogy két folytatás is követte (párizsi és New York-i részekkel). A film főszereplője egy francia egyetemista, Xavier, akinek egy klassz állás miatt meg kell tanulnia spanyolul.

Éppen ezért a spanyol városba költözik, ahol hét különböző országból érkező bérlőtárssal osztozik albérletén. Kapcsolatok, nevetések, kalandok, és közben a háttérben felrejlik a Güell park, a barcelonai tengerpart, vagy épp a Rambla utca, ahol éjjel-nappal pezseg az élet.

Ha pedig klipeket néznél, akkor melyik másikkal kezdhetnénk az ajánlót, mint Ocho Macho friss Barcelonában játszódó alkotásával, a Futballarium Barcelonával? De érdemes rákeresni Kylie Minouge Slow. c számára vagy Shakira Loca. c. dalára is, hiszen a katalán város is feltűnik a képkockákon.

(Forrás: Kiwi, fotók: Unsplash)

könyv | hosszú hétvége | film | utazás | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Lemaradtál a sarki fényről? Nagylelkű ajándékkal kárpótol a hajótársaság

Kemény árat fizetett a kaliforniai turista, aki eltévedt Firenzében

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram