Close
Elárverezik a graffiti királyának monumentális festményét

Elárverezik a graffiti királyának monumentális festményét

Május 16-án érdemes lesz figyelni a New York felől érkező híreket. Aznap bocsátja árverésre a híres-neves Sotheby’s aukciós ház a nyolcvanas években elhunyt kultikus graffitiművész, Jean-Michel Basquiat valaha készített talán legnagyobb vásznát.

Flesh and Spirit névre keresztelte el hedonista életet élt alkotója a nagyjából 368×368 centiméteres művet, melyet még 1983-ban tizenötezer dollárért vásárolt meg Dolores Ormandy Neumann, és egészen napjainkig gyűjteményében őrizte.

Sotheby’s (@sothebys) által megosztott bejegyzés,

A franciás hangzású neve ellenére Brooklynban született Basquiat tizenhét évesen manhattani épületek falára festett graffitikkel borította rá az asztalt a művészvilágra. A falfestés mellett a költészet és a zene irányába is kacsintgatott, de elsősorban a festészetben találta meg saját identitását.

New York az 1980-as The Times Square Show-n ismerte meg igazán a nevét. Az utcáról indult Basquiat sikeres neo-expresszionista festőként Andy Warhol barátjának mondhatta magát, de sajnálatos módon a drogokkal is szoros viszonyt ápolt; túladagolásban halt meg mindössze huszonnyolc esztendős korában, 1988-ban. Az első igazi, befutott színesbőrű festőművésznek tartják.

Merész és sajátosan kidolgozott emberfejeket, halálfejre emlékeztető koponyákat szeretett leginkább megfesteni, de a test egyéb alkotóelemeit is szívesen ábrázolta, legyen az akár a szív vagy más hasonló belsőségek.

Barbársággal és trágársággal átitatott képei jelentős hatással voltak a modern festészet alakjaira. Alkotásai több millió dollárért kelnek el (az egyikért 110 millió dollárt csengettek ki, ami minden idők legdrágább, 1980 után készült képe lett), és a legnagyobb amerikai sztárok gyűjteményeiben pihennek.

A New York-i árverés előtt Londonba utazik a Flesh and Spirit, egyes becslések szerint az aukción akár 30 millió dollárt is adhatnak majd érte.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: Getty Images)

graffiti | aukció | árverés | sotheby’s | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Egy új, virtuális túrán fedezhetjük fel Egyiptom titkait

Megnéznéd az életedet egy időgépen át? A Ludwigban most becsatolhatod az időgép-övet!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram