Close
Elárverezik a graffiti királyának monumentális festményét

Elárverezik a graffiti királyának monumentális festményét

Május 16-án érdemes lesz figyelni a New York felől érkező híreket. Aznap bocsátja árverésre a híres-neves Sotheby’s aukciós ház a nyolcvanas években elhunyt kultikus graffitiművész, Jean-Michel Basquiat valaha készített talán legnagyobb vásznát.

Flesh and Spirit névre keresztelte el hedonista életet élt alkotója a nagyjából 368×368 centiméteres művet, melyet még 1983-ban tizenötezer dollárért vásárolt meg Dolores Ormandy Neumann, és egészen napjainkig gyűjteményében őrizte.

Sotheby’s (@sothebys) által megosztott bejegyzés,

A franciás hangzású neve ellenére Brooklynban született Basquiat tizenhét évesen manhattani épületek falára festett graffitikkel borította rá az asztalt a művészvilágra. A falfestés mellett a költészet és a zene irányába is kacsintgatott, de elsősorban a festészetben találta meg saját identitását.

New York az 1980-as The Times Square Show-n ismerte meg igazán a nevét. Az utcáról indult Basquiat sikeres neo-expresszionista festőként Andy Warhol barátjának mondhatta magát, de sajnálatos módon a drogokkal is szoros viszonyt ápolt; túladagolásban halt meg mindössze huszonnyolc esztendős korában, 1988-ban. Az első igazi, befutott színesbőrű festőművésznek tartják.

Merész és sajátosan kidolgozott emberfejeket, halálfejre emlékeztető koponyákat szeretett leginkább megfesteni, de a test egyéb alkotóelemeit is szívesen ábrázolta, legyen az akár a szív vagy más hasonló belsőségek.

Barbársággal és trágársággal átitatott képei jelentős hatással voltak a modern festészet alakjaira. Alkotásai több millió dollárért kelnek el (az egyikért 110 millió dollárt csengettek ki, ami minden idők legdrágább, 1980 után készült képe lett), és a legnagyobb amerikai sztárok gyűjteményeiben pihennek.

A New York-i árverés előtt Londonba utazik a Flesh and Spirit, egyes becslések szerint az aukción akár 30 millió dollárt is adhatnak majd érte.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: Getty Images)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom