Ha ízekben gazdag, lendületes, fűszeres, ugyanakkor megnyugtató és egészséges ételeket ennél, a tradicionális baszk konyha fogásaiért rajongani fogsz.
Baszkföld gasztronómiáját két tényező határozza meg: a tengerpart és a vidék. A baszk konyha esszenciáját ugyanis
a tradíciók, az egészséges, friss tenger gyümölcsei és a szívből jövő főzés öröme adja.
Ha azonban mélyebben beleásunk az észak-spanyolországi régió sajátosságaiba, a francia és a spanyol konyhák fúziójára is rábukkanhatunk mind az alapanyagokat, mind pedig a főzéstechnológiát illetően. A végeredmény mindenképpen egy olyan egyedülálló, hagyományos konyha, amely egész Európában egyedi.
Bacalao a la Vizcaina
A baszk gasztronómia alapját a tenger gyümölcsei adják, melyek elsődleges fehérjeforrások is a régióban. Nincs olyan étterem, amelynek az étlapján ne jelennének meg változatos formában a halak és a kagylók, a legtöbb helyen pedig a tőkehalból készült Bacalao al la Vizcainát is megkóstolhatjuk. Különlegessége az úgynevezett vizcaina szósz, amely
choricero paprikából, lilahagymából, fokhagymából és paradicsomból készül, amit aztán az előzetesen tökéletesre sütött halra öntenek.
Tigres
A Tigres egy másik hagyományos baszk étel, ami tulajdonképpen rántott kagylókat takar. Gyakorlatilag panírozást követően megsütik a kagylókat, mellé pedig gyakran szardellás paradicsomos szószt is tálalnak. A fogás tökéletes előétel, amely
egycsapásra életre kelti az addig pihenő ízlelőbimbókat.
Angulas
Az angula, vagyis a bébi angolna, Baszkföldön igazi kuriózumnak számít, nem csoda, hogy gyakran
Észak-Spanyolország kaviárjaként is emlegetik.
Az ételt végtelenül egyszerűen készítik, csupán fokhagymára és olajra van szükség hozzá. Az alapanyag azonban elképesztően drága, így különleges alkalmakra tartogatják.
Ajoarriero
A tőkehal ebben a fogásban is központi szerepet kap, ezúttal azonban
felkockázva, pörköltszerűen készítik el, hagyományosan cserépedényben tálalják.
A tőkehalat piros- és zöldpaprikával, hagymával, fokhagymával, paradicsommal, burgonyával és csípős paprikával főzik össze. Az étel élénk vörös színe és fűszerezettsége egyedülálló, méltán népszerű a Baszkföldre látogatók körében.
Bacalao al Pil-Pil
A Bacalao al Pil-Pil tradicionális baszk fogás, aminek az elkészítése hosszú időt vesz igénybe. A hangsúly érdekes módon azon a hallén van, amelyet leredukálva fantasztikus szószt készítenek. Ismét a tőkehal a főszereplője az ételnek, és egyszerűen olívaolajban, fokhagymával és paprikával főzik meg. A folyamat felszabadítja a hal természetes zselatinját, amelyet aztán a szószban használnak fel.
A mártás is egyszerű ízeket tartalmaz, hiszen csak fokhagyma, olívaolaj és csili paprika kell hozzá.
A szószt a halból származó zselatin emulgeálja, végül egy sűrű, krémes mártást kapunk, amely tökéletesen kiegészíti a tőkehalat.
Baszkföldön desszertekből sincs hiány, ráadásul a legnépszerűbb édességet otthon is könnyedén elkészíthetjük. Szintén egyszerű a spanyolok rizses húsának, azaz a paellának a receptje, amelyet elkészíthetünk csirkés, garnélás és vegán változatban is.
(Forrás: The Travel, fotók: Getty)
baszk fogás | Baszkföld | baszk baszk konyha | nagy sztoriRitmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog
Itt az első magyar luxustorta: bemutatkozott a szarvasgombával készülő La Truff’

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!