Ha ízekben gazdag, lendületes, fűszeres, ugyanakkor megnyugtató és egészséges ételeket ennél, a tradicionális baszk konyha fogásaiért rajongani fogsz.
Baszkföld gasztronómiáját két tényező határozza meg: a tengerpart és a vidék. A baszk konyha esszenciáját ugyanis
a tradíciók, az egészséges, friss tenger gyümölcsei és a szívből jövő főzés öröme adja.
Ha azonban mélyebben beleásunk az észak-spanyolországi régió sajátosságaiba, a francia és a spanyol konyhák fúziójára is rábukkanhatunk mind az alapanyagokat, mind pedig a főzéstechnológiát illetően. A végeredmény mindenképpen egy olyan egyedülálló, hagyományos konyha, amely egész Európában egyedi.
Bacalao a la Vizcaina
A baszk gasztronómia alapját a tenger gyümölcsei adják, melyek elsődleges fehérjeforrások is a régióban. Nincs olyan étterem, amelynek az étlapján ne jelennének meg változatos formában a halak és a kagylók, a legtöbb helyen pedig a tőkehalból készült Bacalao al la Vizcainát is megkóstolhatjuk. Különlegessége az úgynevezett vizcaina szósz, amely
choricero paprikából, lilahagymából, fokhagymából és paradicsomból készül, amit aztán az előzetesen tökéletesre sütött halra öntenek.
Tigres
A Tigres egy másik hagyományos baszk étel, ami tulajdonképpen rántott kagylókat takar. Gyakorlatilag panírozást követően megsütik a kagylókat, mellé pedig gyakran szardellás paradicsomos szószt is tálalnak. A fogás tökéletes előétel, amely
egycsapásra életre kelti az addig pihenő ízlelőbimbókat.
Angulas
Az angula, vagyis a bébi angolna, Baszkföldön igazi kuriózumnak számít, nem csoda, hogy gyakran
Észak-Spanyolország kaviárjaként is emlegetik.
Az ételt végtelenül egyszerűen készítik, csupán fokhagymára és olajra van szükség hozzá. Az alapanyag azonban elképesztően drága, így különleges alkalmakra tartogatják.
Ajoarriero
A tőkehal ebben a fogásban is központi szerepet kap, ezúttal azonban
felkockázva, pörköltszerűen készítik el, hagyományosan cserépedényben tálalják.
A tőkehalat piros- és zöldpaprikával, hagymával, fokhagymával, paradicsommal, burgonyával és csípős paprikával főzik össze. Az étel élénk vörös színe és fűszerezettsége egyedülálló, méltán népszerű a Baszkföldre látogatók körében.
Bacalao al Pil-Pil
A Bacalao al Pil-Pil tradicionális baszk fogás, aminek az elkészítése hosszú időt vesz igénybe. A hangsúly érdekes módon azon a hallén van, amelyet leredukálva fantasztikus szószt készítenek. Ismét a tőkehal a főszereplője az ételnek, és egyszerűen olívaolajban, fokhagymával és paprikával főzik meg. A folyamat felszabadítja a hal természetes zselatinját, amelyet aztán a szószban használnak fel.
A mártás is egyszerű ízeket tartalmaz, hiszen csak fokhagyma, olívaolaj és csili paprika kell hozzá.
A szószt a halból származó zselatin emulgeálja, végül egy sűrű, krémes mártást kapunk, amely tökéletesen kiegészíti a tőkehalat.
Baszkföldön desszertekből sincs hiány, ráadásul a legnépszerűbb édességet otthon is könnyedén elkészíthetjük. Szintén egyszerű a spanyolok rizses húsának, azaz a paellának a receptje, amelyet elkészíthetünk csirkés, garnélás és vegán változatban is.
(Forrás: The Travel, fotók: Getty)
baszk baszk konyha | nagy sztori | baszk fogás | BaszkföldIlyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!