Close
A világ legnagyobb városi szőlőskertje itt van a szomszédban

A világ legnagyobb városi szőlőskertje itt van a szomszédban

Talán meglepő lehet, de az osztrák főváros a világ legnagyobb bortermelő városa.

A mintegy hétszáz hektárnyi szőlőültetvénynek és több mint kétszázhetven bortermelőnek otthont adó Bécs a városok közül a világon a legtöbb bort képes megtermelni városhatáron belül.

A borkészítésnek komoly hagyománya van Bécsben, a történet egészen a 12. századig nyúlik vissza. Az egyik legkeresettebb turisztikai célpontnak számító Schönbrunni kastély például saját szőlőültetvénnyel is rendelkezik.

Ausztria jellegzetes szőlője a Grüner Veltliner (Zöldveltelini), ami október közepén és végén érik. Az ebből készült fehér bort világszerte nagyra értékelik a szakértők jellegzetes savassága miatt. A Bécsben termelt borok több mint negyedét ez a szőlő adja.

A bécsi borokat leginkább a heuriger néven ismert kocsmákban lehet megkóstolni, hiszen a heuriger-kultúra még mindig jelentős részét képezi a városi mindennapoknak.

A hangulatos kis egységekben helyi borászok kínálják termékeiket. A fővárosban több mint száz ilyen jellegű vendéglő található, a bécsi heuriger-kultúra pedig 2019 óta az UNESCO kulturális örökségének része.

Napjainkban a város bárjai és éttermei meghatározó tagjai az élénk bécsi borszcénának, mivel a fiatal és kreatív borászok afféle kortárs csavarral dobják fel a heuriger-örökséget. Az újonnan megnyitott bárokban például a borokat helyben termelt alapanyagokból készült ételekhez párosítják. A borreneszánsz és a farm-to-table koncepció újjáéledése miatt pedig Bécs amolyan kötelező úti céllá vált mindazoknak, akik szeretik a fenntartható módon előállított friss termékeket, a nyüzsgő éjszakai életet és a gazdag kultúrtörténelmet.

A borkészítés iránt érdeklődőknek pedig nagyszerű programnak igérkezik a szeptember végi Vienna’s Wine Hiking Day, melyen borászati túraútvonalakat lehet bejárni egy remélhetőleg kellemes őszi napon. A jegyek online foglalhatók.

Korábban megírtuk, hogy a bécsi városvezetés még hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy kizöldíti a Duna-csatornának a Kaiserbadschleuse nevű részét, ahova eredetileg egy városi kikötőt terveztek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

borvidék | bor | városi | szőlőskert | termelés

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom