Close
Volt joguk vagy nem volt joguk mérni a testhőnket? A belga hatóságok válaszoltak

Volt joguk vagy nem volt joguk mérni a testhőnket? A belga hatóságok válaszoltak

Hőkamera alkalmazása miatt megbírságolták Belgium két legnagyobb nemzetközi repülőterét, elég furcsa indoklással.

Az adatvédelmi szabályok megsértése miatt a belga illetékes hatóság bírságot szabott ki a brüsszeli Zaventem, valamint charleroi-i repülőtérre, amiért a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként hőmérsékletellenőrzést végeztek a váróhelyiségbe érkező utasokon – jelentette a La Libre Belgique belga napilap kedden.

A belga repülőterek 2020-ban kezdték meg az utasok hőmérsékletének mérését, hogy így próbálják kiszűrni a koronavírussal fertőzötteket. A 38 fok feletti testhőmérsékletű utasoktól megtagadhatták a beszállást.
A belga adatvédelmi hatóság szerint a két repülőtér megsértette az adatvédelmi szabályokat, ezért a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre 200 ezer (mintegy 74 millió forint), a főként fapados járatokat fogadó charleroi-i repülőtérre 100 ezer eurós (mintegy 37 millió forint) büntetést szabott ki.

A hatóság szerint a testhőmérséklet-adatok az egészséggel kapcsolatos személyes adatnak számítanak.

A közegészségügyi vészhelyzet ellenére a repülőtereknek nem volt jogalapja az épületbe lépő utasok, illetve kísérőik testhőmérséklet-adatainak feldolgozására. Emlékeztettek: korábban már figyelmeztették a repülőtereket arra, hogy az intézkedés nem törvényes.

A Politico című brüsszeli hírportálnak a Zaventem repülőtér egyik illetékese azt mondta, nagyon csalódottak a hatóság döntése miatt, és vitatják, hogy a légikikötőnek ne lett volna jogalapja hőkamera használatára. A brüsszeli repülőtér rendkívül óvatos volt a hőmérséklet-ellenőrzés esetében – monda a neve elhallgatását kérő illetékes. Közölte: az intézkedésről tájékoztatták az utasokat, a mért hőmérséklet pedig csak néhány másodpercig volt látható a képernyőn. A hőmérséklet-adatokat bemutató képeket csak az arra felhatalmazott személyzet elemezte, a szerzett információt pedig nem kapcsolták más személyes adatokhoz – tette hozzá.

Hőkamerát a zaventemi repülőtér 2020 júniusa és 2021 januárja között, a charleroi-i repülőtér 2020 júniusa és 2021 márciusa között alkalmazott.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

testhőmérséklet | hőkamera | bírság | repülőtér | utas

FOLYTASD EZZEL

Így alakul idén az utazási kedv a járvány előttihez képest

Erre a tengerpartra vágynak most a legtöbben

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom