Close
Három magyar fotós, akinek a képeibe fülig beleszerettünk

Három magyar fotós, akinek a képeibe fülig beleszerettünk

A legfontosabb témákat illetően nem nagyon találni közös nevezőt ebben az általunk is bemutatott három magyar fotográfusban, hiszen egyikük a Balatont, másikuk a szociálisan érzékeny témákat, míg a harmadik Izlandot tekinti fő inspirációforrásának. Egy valamiben viszont megegyeznek: megindítóak a képeik.

Orbán Péter

Orbán Péter a Balatonnál nőtt fel, és jelenleg is ott él, egészen pontosan Badacsonyörsön. Amikor csak teheti, a környéket járja hol gyalogosan, hol kerékpárral, hol autóval, hogy különleges pillanatokat örökítsen meg, hiszen szerinte a Balatonnál szinte nincs is olyan pillanat, ami ne lenne különleges.

2008-ban fordult komolyabbra a kapcsolat közte és a fotózás között, majd 2015-ben döntött úgy, hivatalosan is ezzel foglalkozna. Hogy ez mennyire jól sikerült, arról a könyvborítókon, magazinokban, reklámkampányokban, online és nyomtatott médiumokban – köztük az egyik legnagyobb példányszámban eladott angol fotósmagazinban, a PhotoPlus-ban –, valamint a National Geographic-ban megjelent munkái tanúskodnak.

Zoltai András

A dokumentarista fotóriporter folyamatosan keresi a szociálisan érzékeny témákat, az emberi történeteket. Számára a legfontosabb, hogy olyan témákat fényképezzen, amelyek társadalmilag is hasznosak (vagy azok lesznek később), és olyan ügyekre hívják fel a figyelmet, melyek kevésbé vannak benne a hétköznapokban.

András olyan témákban gondolkodik, amelyek globálisan is megállják a helyüket – sok külföldi anyaga nagyban köszönhető annak, hogy imád utazni. Sorozatait nézegetve mindjárt feltűnik emberközpontú látásmódja, amihez szerinte az analóg fotográfia rengeteget ad hozzá.

Vass Bettina

2012 májusa számít állandó izlandi lakosnak. Nyolc évvel ezelőtt érkezett a tűz és a jég szigetére, mert az egyetem elvégzése után nem találta otthon a helyét. Bettina nagyrészt “elopement” esküvőket fotóz. Ez azt jelenti, hogy a pár elszökik Izlandra, és egy kis templomban vagy a természetben tartanak egy meghitt ceremóniát, majd néhány órás vagy egész napos kalandfotózás keretében együtt felfedezik a sziget valamelyik csodás részét.

A fotózásnál Bettina számára az érzelmek mellett nagyon fontos a két ember közötti kapcsolat. Úgy gondolja, Izlandon fotósnak lenni majdhogynem csalás, mert annyira szép a táj, hogy bárki, akinek van fényképezőgépe, azonnal szakmabelinek hiheti magát. “Nagyon egyszerű két embert beállítani egy vízesés elé, és szép képet lőni róluk. Sokkal nehezebb viszont bizalmat teremteni, és egy képen visszaadni az érzelmeket. Számomra ez sokkal fontosabb, mint bármelyik vízesés vagy gleccser a háttérben.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Orbán Péter, Zoltai András, Vass Bettina)

vass bettina | fotósok | magyar | orbán péter | zoltai andrás

FOLYTASD EZZEL

Lavmi Dú, mondta Háy János, majd a Dakota háznál elsírta magát

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram