Close
Az elfeledett berlini vidámpark óriáskereke még ma is forog

Az elfeledett berlini vidámpark óriáskereke még ma is forog

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a meglehetősen szomorú, málló nosztalgiák sokaknak még izgalmasabbak, mint a jelen vívmányai. Az urbexláz nem újkeletű, de gyorsan terjed, és az elhagyatott, pusztuló épületek is sokasodnak. A német főváros élettörténetéből kiindulva elég egyértelmű, hogy sok a romos, funkcióját feszített épület, de kreativitásuk határtalan, és sokat töltenek meg új élettel. Nem úgy az egykori keleti blokk egyetlen vidámparkját, amely több mint tizenöt éve várja jobb sorsát. A múltban gyerekkacajtól hangos park botrányos ügyekbe keveredett: drogcsempészet, felelőtlenség, bebörtönzött tulajdonosok pecsételték meg sorsát. Az erdei vurstlit ma, 2020-ban is meglátogathatjuk, ha szeretjük az ilyesféle hátborzongató kalandokat. 

Közel a Treptower parkhoz találjuk Plänterwaldot, ami egy valóságos folyóparti erdő Berlin belvárosában. Könnyen megközelíthető, S-Bahn megálló is tartozik hozzá, ami már eleve ideális hangulatteremtő kiindulópont. A régies állomás előtt játszó gyerekeket formázó, kicsit ijesztő szobrok mutatják, hogy Plänterwaldban a takaros társasházakon túl valami különleges várja a kicsiket. Illetve várta, 1969–2002-ig, míg a fenyves és tölgyfaerdő mélyén található Spreepark vélhetően örökre leállította a játékait.

1969-ben, Kulturpark Plänterwald néven nyitotta meg kapuit, mint a keleti blokk egyetlen ilyen jellegű intézménye.

Hosszú éveken keresztül használta a város, virágkorát a nyolcvanas évek elején élhette a “szocialista Disneyland” gúnynévre keresztelt park.

Tematikus vasutak, körhinták, céllövölde, vizes csúszdák, vadnyugati falu, hullámvasutak, szellemkastély és a többi megszokott vidámparkos játék várta látogatóit, mintegy harminchektáros területen. Ma végig kerítéssel határolt, és ugyan sokan másznak be kaland gyanánt nézelődni, azért biztosabb, ha egy vezetett túrára jelentkezünk – nemcsak a sok plusz információ, hanem az óvatosság miatt is. Lehet, hogy izgalmas az illegális urbex, de veszélyes is, és a német hatóságok sem viccelnek ilyen kérdésekben.

Ahogy közeledünk a parkhoz, már messziről feltűnik az óriáskerék, amely egykor a régió legnagyobbjának számított.

Hiába nem hajtja semmi, egy hevesebb széllökésre komótosan, de el-elindul.

Hatásvadásznak hangozhat, de bizony a berozsdásodott szerkezet nemcsak mozog, de sír is, vagyis csikorgó hangját az erdőben is hallani. A jobb időket megélt óriási műanyag dínók hosszú évek óta a mohos talajon hevernek, és jó néhány romos játék látszik még kintről is.

Hogy miért zárt be a Spreepark, arra sokféle magyarázat van, mindenesetre egy homályos drogcsempészeti ügy tett pontot a történet végére.

1989-ben, Berlin újraegyesítése után korszerűsíteni kellett a parkot, és új vezetőség lépett az élére, ráadásul számos követelménynek kellett megfelelni, hiszen a városvezetés egészen 2061-ig vidámpark üzemeltetésére predesztinálta a plänterwaldi területet.

A vezetés Norbert Witte kezébe került, ám a férfi nem büszkélkedhetett túl sikertes múlttal: nevéhez kötötték a hamburgi körhintabalesetet is, melyben hét ember életét vesztette, további tizennégy pedig súlyosan megsérült. Sok konfliktus és elvarratlan szál is nehezítette a munkát, például fel kellett volna újítani egy, a területen található századelős mulatót, ami aztán sosem történt meg. Az üzemeltető Witte családnak az egyre szomorúbb látogatói számokkal is szembesülnie kellett, felújításokat sem tudtak eszközölni, a park 2001-ben csődbe ment.

Norbert Witte és családja a kudarc után Peruba költözött, mert egy jó barátjuk szerint Lima szinte ordított, hogy legyen egy olyan vidámparkja, amilyen a Spreepark volt. Hat játékot összesen húsz konténerben átszállítottak tehát Peruba, ahonnan 2004-ben tértek vissza Németországba.

A bökkenő csak annyi volt, hogy a Flying Carpet nevű szerkezet gyomrában 167 kiló kokaint szerettek volna átcsempészni Európába.

Természetesen az édesapa és fia is börtönbe került, azzal a különbséggel, hogy Norbert már szabadlábon van, sőt, egy lakókocsiban él a park területén, a fia viszont még nem szabadulhatott a perui hűvösről.

Az elhagyatott vidámparkban a vezetett túrákon felül filmeket, klipeket is forgattak már, sőt, ahogy az Berlinben nem egyedi eset, különleges, kuturális események miatt is többször kinyitották már. A The XX például koncertet is tartott a néhai Spreeparkban. Jövője kérdéses, sokak szerint lakópark épül majd ott, hiszen a város egyik legszebb erdeje közepén könnyen lehetne értékesíteni az ingatlanokat. Voltak tervek arra vonatkozóan is, hogy újra vidámpark üzemeljen, ahogy azt a törvényi előírásokban is szerepel, de erre nincs pénze a városvezetésnek, inkább másba invesztálnak. Ki tudja tehát, meddig csikorog még a Spreepark rozsdás óriáskereke, és meddig hevernek fejetlen plasztikhattyúk az elvadult erdei talajon…

A vezetett túrákról bővebben innen tájékozódhatsz.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom