Close
A modern nomádok álomszállását imádkozó fák között találjuk

A modern nomádok álomszállását imádkozó fák között találjuk

Kaliforniában, a Mojave-sivatagban járunk, Los Angelestől kétórányira, sok száz furcsa fazonú kaktusz-szerű fa, futóhomok és különös kőképződmények között. Civilizációt ritkásan látni, a privát szállásként üzemelő Bijou Ranch igazi kis oázis a semmi közepén. Ötödmagunkkal, két éjszakát már százezer forint alatt megússzuk. 

A Joshua Tree Nemzeti Park nevét jellegzetes növényvilágáról kapta. De miért éppen Joshua (Józsué) a sivatagi yukkák névadója? A magyarázat egyszerű, a különleges yukka lombkoronája olyan, mintha csak egy, az égiekhez imádkozó ember karjait formálná. Így jött a képbe az ószövetségi vezető.

A sivatagi növények hol csoportban, hol egymagukban állnak, csekély árnyékot vetve a forró nappalokon, amikor az ember szinte el sem viseli a hőhatást. Kitartóan tűrnek, egyes fák akár száz évet is megélnek.

Ki az az elvetemült, aki ilyen élhetetlen környezetben épít fel egy szálláshelyet? És ki az, aki még fizet is az éjszakákért?

A vicc az, hogy sokakat ragadott el ez a nemzeti park, mi több, egész művészi projekteket is találunk el-elszórva a messzeségben. Noah Purifoy szobrászművész sivatagi szemétmúzeumát, a világszenzációnak számító, horgolt holmikat bemutató és árusító mini múzeumot, de teljesen elborult hippikülönítményt, a 2004-ben Bob Carr által alapított Bob’s Crystal Cave-et is itt találjuk. Ez gyakorlatilag egy purhab építmény, pszichedelikus pihenőhely, egy kültéri ócskapiac kellős közepén.

Furcsa hely ez a Joshua Tree Nemzeti Park, megannyi, a kaptalizmust hátrahagyó, egyedi módon gondolkodó művésszel és követőikkel.

Ott állomásozik a Bijou Ranch is, húszhektáros, háborítatlan területen. Legalább két éjszakát kell eltöltenünk, cserébe hihetetlen szabadságérzetet, természetközeliséget és némi hollywoodi filmekbe illő hangulatot is kapunk, a kvártélyon kívül. Valódi, felújított amerikai típusú, vontatható lakóautóban hajthatjuk álomra a fejünket, amelyben természetesen hűtést-fűtést és elég sok extrát találunk.

Odakint merülőmedence, BBQ, függőágyak teszik kényelmesebbé az időtöltést, és további, sok funkciót ugyan el nem látó, de dekoratív elemekkel is beterítették azt a húsz hektárt. Nem csodálkoznánk, ha divatfotókon vagy videoklipben látnánk viszont a Bijou Ranchet. Természetesen akár mi is kibérelhetjük, még a legnépszerűbb szálláskereső portálokon is bele lehet időnként futni, ha éppen nincs lefoglalva.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom