Close
Legalább húszféle jótékony hatása van, mégis alig fogyasztjuk ezt a fantasztikus gyümölcsöt

Legalább húszféle jótékony hatása van, mégis alig fogyasztjuk ezt a fantasztikus gyümölcsöt

Az ősz egyik legcsodálatosabb gyümölcse a birsalma, amelyet méltatlanul ritkán fogyasztunk, akkor is általában a népszerű birsalmasajt készül belőle, holott ennél jóval változatosabban felhasználható. Összeállításunkban a klasszikus édesség mellett kompótot, egy fűszeres-mézes receptet és egy főételt mutatunk, emellett pedig bebizonyítjuk, hogy köretnek is zseniális lehet.

Érdemes kihasználni a szezont és alaposan betárazni belőle, ugyanis legalább húszféle módon támogatja az egészségünket.

Tele van értékes vitaminokkal és ásványianyagokkal,

segíti az emésztést, erősíti a koncentrációt, emellett pedig többek között hozzájárulhat a vérnyomás optimalizálásához is.

Birsalmasajt

Hozzávalók:

  • Ahány kilogramm birsalma, annyi kilogramm cukor és annyi darab citrom

Elkészítése:

Első lépés: A birsalmákat megpucoljuk, kivágjuk a magházát és feldaraboljuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük.

Második lépés: A birsalmát leszűrjük, pürésítjük, majd a masszát visszahelyezzük a lábasba.

Harmadik lépés: Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd folyamatos keverés mellett besürítjük. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.

Negyedik lépés: Egy hosszúkás tálat vagy egy őzgerinc sütőformát frissen tartó fóliával kibéleljük, belekanalazzuk a masszát, elegyengetjük. Hűvös, száraz helyen pár napig pihentetjük, majd amikor úgy érezzük, hogy a teteje megszáradt, kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát és a másik felét is szárítjuk. Egy-két hét után fogyasztjuk, ez idő alatt naponta átfordítjuk, hogy egyik oldala se penészedjen be.

Birsalma kompót

Hozzávalók:

  • 2 kilogramm birsalma
  • 50 dekagramm cukor
  • 1 citrom leve
  • néhány darab csillagánizs
  • néhány rúd fahéj
  • 1,5 liter víz

Elkészítése:

Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, eltávolítjuk a magházát és felszeleteljük.

Második lépés: Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, felöntjük a vízzel és lassan főzni kezdjük. Megkeverjük időnként, hogy a cukor egyenletesen felolvadjon.

Harmadik lépés: Amikor a víz felforrt, sterilizált üvegekbe merjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni vagy frissen fogyasztjuk.

Mézes sült birsalma

Hozzávalók:

  • 4-5 birsalma
  • csillagánizs
  • két-három evőkanál méz
  • egy csomag vaníliás cukor kis fahéjjal elkeverve

Elkészítése:

A birsalmát meghámozzuk, kivágjuk a magházát. Egy tepsit vajjal megkenünk, rásorakoztatjuk az almát, megszórjuk a fahéjas vaníliás cukorral, meglocsoljuk a mézzel és rárakjuk a csillagánizst. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a birsalma meg nem puhul.

Töltött birsalma

Hozzávalók:

  • 4 darab birsalma
  • 40 dekagramm darálthús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy maréknyi mazsola
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • ízlés szerint chilipaprika, fahéj, szegfűbors, só, bors

Elkészítése:

Első lépés: Hámozzuk meg a birsalmát, szedjük ki a magházát és a gyümölcs húsából is vágjunk ki, hogy a kettévágott birsalma jól tölthető legyen.

Második lépés: A birsalmából kiszedett gyümölcshúst aprítsuk össze és tegyük egy tálba, majd félretesszük.

Harmadik lépés: Az apróra vágott vöröshagymát egy serpenyőben, kevés olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a húst, a fűszereket és a gyümölcshúst és pirítsuk össze. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, nagyjából egy deci vizet, keverjük össze és forraljuk fel.

Negyedik lépés: A húsos masszát kanalazzuk a birsalmákba, sorakoztassuk egy tepsibe és 180 fokon süssük addig, amíg a birsalma meg nem puhul. Frissen fogyasszuk!

Birsalmaágyon sült süllő

Hozzávalók:

  • 4 darab birsalma
  • 2 darab süllő
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítése:

Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, kiszedjük a magházát és felszeleteljük.

Második lépés: A süllőt sózzuk, borsozzuk.

Harmadik lépés: Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, ráhalmozzuk a birsalmaszeleteket, ráfektetjük a süllőket. Alufóliát teszünk a tepsire és 180 fokos sütőben 15 percig pároljuk, majd az alufóliát eltávolítva további 15 percig sütjük.

(Fotók: Getty)

őszi étel | nagy sztori | recept | birsalma

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram