Legalább húszféle jótékony hatása van, mégis alig fogyasztjuk ezt a fantasztikus gyümölcsöt

Az ősz egyik legcsodálatosabb gyümölcse a birsalma, amelyet méltatlanul ritkán fogyasztunk, akkor is általában a népszerű birsalmasajt készül belőle, holott ennél jóval változatosabban felhasználható. Összeállításunkban a klasszikus édesség mellett kompótot, egy fűszeres-mézes receptet és egy főételt mutatunk, emellett pedig bebizonyítjuk, hogy köretnek is zseniális lehet.

Érdemes kihasználni a szezont és alaposan betárazni belőle, ugyanis legalább húszféle módon támogatja az egészségünket.

Tele van értékes vitaminokkal és ásványianyagokkal,

segíti az emésztést, erősíti a koncentrációt, emellett pedig többek között hozzájárulhat a vérnyomás optimalizálásához is.

Birsalmasajt
Hozzávalók:
  • Ahány kilogramm birsalma, annyi kilogramm cukor és annyi darab citrom
Elkészítése:

Első lépés: A birsalmákat megpucoljuk, kivágjuk a magházát és feldaraboljuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük.

Második lépés: A birsalmát leszűrjük, pürésítjük, majd a masszát visszahelyezzük a lábasba.

Harmadik lépés: Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd folyamatos keverés mellett besürítjük. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.

Negyedik lépés: Egy hosszúkás tálat vagy egy őzgerinc sütőformát frissen tartó fóliával kibéleljük, belekanalazzuk a masszát, elegyengetjük. Hűvös, száraz helyen pár napig pihentetjük, majd amikor úgy érezzük, hogy a teteje megszáradt, kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát és a másik felét is szárítjuk. Egy-két hét után fogyasztjuk, ez idő alatt naponta átfordítjuk, hogy egyik oldala se penészedjen be.

Birsalma kompót
Hozzávalók:
  • 2 kilogramm birsalma
  • 50 dekagramm cukor
  • 1 citrom leve
  • néhány darab csillagánizs
  • néhány rúd fahéj
  • 1,5 liter víz
Elkészítése:

Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, eltávolítjuk a magházát és felszeleteljük.

Második lépés: Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, felöntjük a vízzel és lassan főzni kezdjük. Megkeverjük időnként, hogy a cukor egyenletesen felolvadjon.

Harmadik lépés: Amikor a víz felforrt, sterilizált üvegekbe merjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni vagy frissen fogyasztjuk.

Mézes sült birsalma
Hozzávalók:
  • 4-5 birsalma
  • csillagánizs
  • két-három evőkanál méz
  • egy csomag vaníliás cukor kis fahéjjal elkeverve
Elkészítése:

A birsalmát meghámozzuk, kivágjuk a magházát. Egy tepsit vajjal megkenünk, rásorakoztatjuk az almát, megszórjuk a fahéjas vaníliás cukorral, meglocsoljuk a mézzel és rárakjuk a csillagánizst. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a birsalma meg nem puhul.

Töltött birsalma
Hozzávalók:
  • 4 darab birsalma
  • 40 dekagramm darálthús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy maréknyi mazsola
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • ízlés szerint chilipaprika, fahéj, szegfűbors, só, bors
Elkészítése:

Első lépés: Hámozzuk meg a birsalmát, szedjük ki a magházát és a gyümölcs húsából is vágjunk ki, hogy a kettévágott birsalma jól tölthető legyen.

Második lépés: A birsalmából kiszedett gyümölcshúst aprítsuk össze és tegyük egy tálba, majd félretesszük.

Harmadik lépés: Az apróra vágott vöröshagymát egy serpenyőben, kevés olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a húst, a fűszereket és a gyümölcshúst és pirítsuk össze. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, nagyjából egy deci vizet, keverjük össze és forraljuk fel.

Negyedik lépés: A húsos masszát kanalazzuk a birsalmákba, sorakoztassuk egy tepsibe és 180 fokon süssük addig, amíg a birsalma meg nem puhul. Frissen fogyasszuk!

Birsalmaágyon sült süllő
Hozzávalók:
  • 4 darab birsalma
  • 2 darab süllő
  • só, bors
  • olívaolaj
Elkészítése:

Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, kiszedjük a magházát és felszeleteljük.

Második lépés: A süllőt sózzuk, borsozzuk.

Harmadik lépés: Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, ráhalmozzuk a birsalmaszeleteket, ráfektetjük a süllőket. Alufóliát teszünk a tepsire és 180 fokos sütőben 15 percig pároljuk, majd az alufóliát eltávolítva további 15 percig sütjük.

(Fotók: Getty)

birsalma | recept | nagy sztori | őszi étel

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom