Close
Bogaraknak épít hoteleket egy magyar képzőművész

Bogaraknak épít hoteleket egy magyar képzőművész

Avagy mondatok, amiket nem hittünk, hogy le fogunk írni. De mindjárt értelmet nyer ez a némiképp szürreális cím!

A tavaszi kijárási korlátozások után feléledő város és a természet kapcsolatára utal Murányi Marcell Bug című városi sétája, amelyhez szeptember 27-én, vasárnap délután háromtól lehet csatlakozni a Margitszigeten. A képzőművész úgynevezett bug hoteleket (bogárhoteleket) telepít Budapest zöldövezetei és a lakott területek határára, amelyeket a 15. Placcc Fesztiválon mutat be.

A művészet és a környezetvédelem különleges egyvelege Murányi Marcell sétája, a Bug. Ahogy a koronavírus miatt az emberek tavasszal eltűntek a városok köztereiről, úgy szivárogtak be az állatok ezekre a gazdátlan helyekre. De ez az időszak hamar véget ért, és a visszazökkenő emberi élet újból kiszorította a többi élőlényt.

A képzőművész egy érzékeny, kevésbé prominens állatcsoportra, a rovarokra fókuszál, és bogárhoteleket telepít a város elhagyott részeire, illetve a zöldövezetek és a lakott területek határára.

A bogárhotel egy többnyire fából, téglából, cserépből, kőből, bambuszból barkácsolt konstrukció, melybe áttelelő vagy menedéket, fészket kereső rovarok tudnak beköltözni. Mindegyik rovarfajtának megvan a maga preferenciája:

a katicabogarak például az üres dobozokat szeretik, fatönkökbe fúrt résekbe kaptár nélküli méhek költözhetnek, speciálisan vágott bambuszrudakba pedig lepkék.

Murányi Marcell képzőművész Bug című városi sétája a környezettudatosságra fókuszáló megközelítést képviseli és maradandó nyomokat kíván hagyni a városi térben. A sétához szeptember 27-én, vasárnap 15 órakor lehet csatlakozni a Margitszigeten. A találkozó a szökőkútnál lesz a sziget Margit híd felőli oldalán, további infókat pedig itt találsz. Jó programnak ígérkezik!

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom