Close
Több mint ezer éve nem volt ilyen: az összes bolygó látszódni fog az égbolton!

Több mint ezer éve nem volt ilyen: az összes bolygó látszódni fog az égbolton!

Elképesztően ritka esemény jön, amire legutóbb 947-ben volt rá példa, a mostani után pedig ötszáz évet kell várni a következőre!

Ez év júniusa a hajnali égen egy elképesztően ritka együttállást tartogat:

június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog tündökölni az égbolton, egymás után sorakozva

– írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldala. A cikk szerint ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, június este, és a 2492-ig nem is lehet ilyenhez szerencsénk.

A szakértők által bolygóvonatnak is nevezett együttállás további különlegessége, hogy az öt, szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben lesz a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint már iskolában megtanultuk: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz.

Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor. Különleges vendégként a Plutó és a legnagyobb és legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba, ha valaki esetleg a törpe- és kisbolygók szerelmese lenne, valamint a Fiastyúk is feltűnik majd a Vénusz felett.

De mit is látunk majd és hogyan?

A csillagászok szerint, ha hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, egy látványos sorban öt fényes bolygó is feltűnik: a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Ez az összes, szabad szemmel látható bolygó mind egymás mellett sorakozik, úgy, mint egy füzéren.

Azért látjuk őket egy sorban, mert valójában a Naprendszer égitestjei szinte pontosan egy síkban keringenek, és ez egy égi kört metsz ki a látszó égboltunkon.

Az említett bolygók mellett marad még csodálnivaló – további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, sőt a Plutó és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is hozzájuk társul, őket azonban kizárólag távcsővel nézhetjük meg.

Izgalmasan hangzik, karikázzuk be már most a naptárunkban, hogy ne várjunk rá ötszáz évet!

(Fotók és forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló)

bolygósor | bolygó | távcső | esemény | csillagászat

FOLYTASD EZZEL

Egész decemberben megéri felnézni az éjszakai égre: ilyen nagy és ragyogó még tíz évig nem lesz a Mars

Elképesztően látványos csillaghullás várható a jövő héten

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram