Close
Így utazz borszerelmesként a régióban szüret idején!

Így utazz borszerelmesként a régióban szüret idején!

Bor, mámor… Morávia, Lubuski, Vipava-völgy? Mutatjuk a leggyönyörűbb közeli helyeket fantasztikus szüreti kikapcsolódásra!

Az ősz a szőlőszüret ideje, és a tavasz mellett ez lehet a legjobb időszak arra is, hogy ellátogassunk egy bortermeléséről híres régióba, megismerjük a helyi konyhát, a lakosok szokásait és hagyományait, és elmenjünk egy-egy pazar borfesztiválra is. Ezt természetesen megtehetjük itthon is, de ha a borkóstolást utazással kötjük össze, akkor egy-egy hosszú hétvége alkalmával ellátogathatunk a régió országaiba, ahol szintén fantasztikus ültetvényeket és borvidékeket fedezhetünk fel.

Íme egy nagy összefoglaló, hogyan nézheted meg a környező országok borvidékeit, ráadásul olcsón és izgalmas programokkal és persze fenomenális ízekkel egybekötve!

Szőlőszüret és fehér szarvasgomba vadászat Horvátországban

Horvátország hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb nyári úticél honfitársaink körében. Kevesen tudják azonban, hogy ez az ország egyre divatosabb a borutazások területén is, hiszen több mint 2500 éve termel nagyszerű vörös- és fehérborokat, 130 őshonos szőlőfajtával büszkélkedhet, amelyek egyedülálló borkóstolási lehetőségeket kínálnak.

A horvát borokkal való ismerkedést a legjobb, ha egy helyi idegenvezetővel tartott borkóstoló túrával kezdjük. Egy hosszú hétvége kiváló lehetőség a Peljesac-félsziget borkóstolóinak felfedezésére, ha Dubrovnikba repülünk, de ha Splitbe érkezünk, innen a festői szépségű Hvar és Brac szigetekre indulhatunk kóstolóra. Borutazásra legideálisabb természetesen a szüreti szezon, amely augusztus végétől október végéig tart. Ebben az időszakban kipróbálhatunk egy további helyi érdekességet, a fehér szarvasgomba vadászatot is, aminek a szezonja szintén most kezdődik (szeptembertől egészen januárig tart).

Morávia – a cseh Toszkána

Morávia egy bájos, érintetlen régió Csehországban, amely tele van hagyományokkal, szőlőültetvényekkel és gyönyörű kastélyokkal. A moráviai szőlőültetvények és borászatok rengeteg látnivalót kínálnak. A régió déli részéből származó borok nemzeti kincsnek számítanak, és világszerte nagyra becsülik őket.

A fő bortermelő régiók Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice és Slovácko. A borturizmus Csehországban nagyon fejlett: a helyi szőlőbirtokok és a borászatra épülő agroturizmus mellett gyakran gyógyfürdő is várja az idelátogatókat, ami garantálja a tökéletes pihenést és a kikapcsolódást. Emellett Morávia a kerékpárosok paradicsoma is számtalan festői biciklis útvonallal. Aki ősszel utazik erre, ne hagyja ki a Burčák (hagyományos fiatal morva bor) őszi ünnepét és a friss Szent Márton borok novemberi kóstolóját.

Bortúrák Lengyelországban

Lengyelország déli részén szintén izgalmas borútvonalakat találunk. A legrégebbi és leghosszabb a Lubuski bor- és mézút, amely csodálatos természeti kincseket kínál, de ha kulturális élményekre is vágyunk, találunk itt múzeumokat, valamint a Piastowski-kastélyt Krosno Odrzańskie-ben.

Az Alsó-sziléziai vajdaságban található az Alsó-sziléziai Sör- és Borút, amely nemcsak a helyi szőlőültetvényeket, hanem a kézműves sörfőzdéket is összeköti. Lengyelország egyik legbájosabb borútja a Roztocze Szőlőút, amely Lublin közelében, az érintetlen Roztocze régióban található. Ez a terület híres arról, hogy az országban itt a legmagasabb a napsütéses napok száma, ami kétségtelenül kedvez a szőlőtermesztésnek.

Szlovéniában több mint 28 000 szőlőültetvény található!

Szlovénia, bár kis ország, mintegy 28 400 szőlőültetvénnyel rendelkezik, amelyek évente kilencven millió liter bort termelnek. Úgy tűnik, az ország minden hetven lakosára jut egy szőlőbirtok vagy borozó. Szlovénia a borturizmus végtelen lehetőségeinek országa.

November 11-én, Szent Márton napján van a szüret ünnepe, amikor fesztiválokat tartanak, ekkor végig kóstolhatjuk a helyi termékeket. Ha ősszel utazunk Ljubljanába, szánjunk időt arra, hogy ellátogassunk a Podravje régióba vagy a Vipava-völgybe egy borkóstolóra.

(Forrás: Kiwi, fotók: Getty)

Horvátország | borrégió | Lengyelország | borászat | bor

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom