Close
Így utazz borszerelmesként a régióban szüret idején!

Így utazz borszerelmesként a régióban szüret idején!

Bor, mámor… Morávia, Lubuski, Vipava-völgy? Mutatjuk a leggyönyörűbb közeli helyeket fantasztikus szüreti kikapcsolódásra!

Az ősz a szőlőszüret ideje, és a tavasz mellett ez lehet a legjobb időszak arra is, hogy ellátogassunk egy bortermeléséről híres régióba, megismerjük a helyi konyhát, a lakosok szokásait és hagyományait, és elmenjünk egy-egy pazar borfesztiválra is. Ezt természetesen megtehetjük itthon is, de ha a borkóstolást utazással kötjük össze, akkor egy-egy hosszú hétvége alkalmával ellátogathatunk a régió országaiba, ahol szintén fantasztikus ültetvényeket és borvidékeket fedezhetünk fel.

Íme egy nagy összefoglaló, hogyan nézheted meg a környező országok borvidékeit, ráadásul olcsón és izgalmas programokkal és persze fenomenális ízekkel egybekötve!

Szőlőszüret és fehér szarvasgomba vadászat Horvátországban

Horvátország hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb nyári úticél honfitársaink körében. Kevesen tudják azonban, hogy ez az ország egyre divatosabb a borutazások területén is, hiszen több mint 2500 éve termel nagyszerű vörös- és fehérborokat, 130 őshonos szőlőfajtával büszkélkedhet, amelyek egyedülálló borkóstolási lehetőségeket kínálnak.

A horvát borokkal való ismerkedést a legjobb, ha egy helyi idegenvezetővel tartott borkóstoló túrával kezdjük. Egy hosszú hétvége kiváló lehetőség a Peljesac-félsziget borkóstolóinak felfedezésére, ha Dubrovnikba repülünk, de ha Splitbe érkezünk, innen a festői szépségű Hvar és Brac szigetekre indulhatunk kóstolóra. Borutazásra legideálisabb természetesen a szüreti szezon, amely augusztus végétől október végéig tart. Ebben az időszakban kipróbálhatunk egy további helyi érdekességet, a fehér szarvasgomba vadászatot is, aminek a szezonja szintén most kezdődik (szeptembertől egészen januárig tart).

Morávia – a cseh Toszkána

Morávia egy bájos, érintetlen régió Csehországban, amely tele van hagyományokkal, szőlőültetvényekkel és gyönyörű kastélyokkal. A moráviai szőlőültetvények és borászatok rengeteg látnivalót kínálnak. A régió déli részéből származó borok nemzeti kincsnek számítanak, és világszerte nagyra becsülik őket.

A fő bortermelő régiók Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice és Slovácko. A borturizmus Csehországban nagyon fejlett: a helyi szőlőbirtokok és a borászatra épülő agroturizmus mellett gyakran gyógyfürdő is várja az idelátogatókat, ami garantálja a tökéletes pihenést és a kikapcsolódást. Emellett Morávia a kerékpárosok paradicsoma is számtalan festői biciklis útvonallal. Aki ősszel utazik erre, ne hagyja ki a Burčák (hagyományos fiatal morva bor) őszi ünnepét és a friss Szent Márton borok novemberi kóstolóját.

Bortúrák Lengyelországban

Lengyelország déli részén szintén izgalmas borútvonalakat találunk. A legrégebbi és leghosszabb a Lubuski bor- és mézút, amely csodálatos természeti kincseket kínál, de ha kulturális élményekre is vágyunk, találunk itt múzeumokat, valamint a Piastowski-kastélyt Krosno Odrzańskie-ben.

Az Alsó-sziléziai vajdaságban található az Alsó-sziléziai Sör- és Borút, amely nemcsak a helyi szőlőültetvényeket, hanem a kézműves sörfőzdéket is összeköti. Lengyelország egyik legbájosabb borútja a Roztocze Szőlőút, amely Lublin közelében, az érintetlen Roztocze régióban található. Ez a terület híres arról, hogy az országban itt a legmagasabb a napsütéses napok száma, ami kétségtelenül kedvez a szőlőtermesztésnek.

Szlovéniában több mint 28 000 szőlőültetvény található!

Szlovénia, bár kis ország, mintegy 28 400 szőlőültetvénnyel rendelkezik, amelyek évente kilencven millió liter bort termelnek. Úgy tűnik, az ország minden hetven lakosára jut egy szőlőbirtok vagy borozó. Szlovénia a borturizmus végtelen lehetőségeinek országa.

November 11-én, Szent Márton napján van a szüret ünnepe, amikor fesztiválokat tartanak, ekkor végig kóstolhatjuk a helyi termékeket. Ha ősszel utazunk Ljubljanába, szánjunk időt arra, hogy ellátogassunk a Podravje régióba vagy a Vipava-völgybe egy borkóstolóra.

(Forrás: Kiwi, fotók: Getty)

borászat | Lengyelország | bor | csehország | borrégió

FOLYTASD EZZEL

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Ennél halloweenibb hangulatú szállást keresve sem találnánk az Airbnb-n

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram