Close
Többéves börtönbüntetés várja az Indiából hazatérő ausztrálokat

Többéves börtönbüntetés várja az Indiából hazatérő ausztrálokat

Ötéves börtön és komoly pénzbüntetés vár azokra az ausztrál állampolgárokra, akik hazatérnének a koronavírus-járvány sújtotta Indiából. A kormány átmenetileg betiltotta a beutazást Indiából.

A BBC beszámolója szerint az egészségügyi minisztérium azzal magyarázta a teljes zárlatot, hogy már így is nagyon sokan vannak olyanok karanténban az országban, akik Indiában fertőződtek meg a betegséget okozó vírussal. A teljes tiltás előtt a kormány leállította a két állam közötti repülőgépforgalmat. A mostani döntés értelmében nem léphet be Ausztrália területére az, aki az érkezést megelőző tizennégy napban Indiában volt.

A hazatérő ausztrálokat ötéves börtönre és hatvanhatezer ausztrál dolláros (több mint 15 millió forintos) pénzbírságra büntetik.

Indiában jelenleg mintegy kilencezer ausztrál állampolgár tartózkodik, s közülük a hatóságok hatezret tartanak veszélyeztetettnek.

Ausztrália történelmében ez az első eset, hogy bármilyen okból bűncselekménynek számít az országba való hazatérés.

A döntés sokakban megütközést keltett, hiszen a lépéssel a kormány gyakorlatilag magára hagyta az Indiában élő, esetleg veszélyben lévő állampolgárait; az egészségügyi minisztérium közleményében viszont kitart a szigorú intézkedés mellett, mellyel tudják, hogy sokakat nehéz helyzetbe hoznak, viszont mindenáron meg akarják védeni az ország állampolgárait.

Indiában már 19 millió fertőzést regisztráltak, a halottak száma meghaladja a 230 ezret. Szakemberek szerint a valós adatok ennél sokkal rosszabbak, a kór akár ötször ennyi emberéletét is követelhetett már.

Ausztrália jelen döntését május 15-én vizsgálja felül.

Míg Ausztrália szigorít India felé, Magyarországon hivatalosan is megnyitották a balatoni nyarat és a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint rekordforgalomra lehet számítani idén nyáron.

(Forrás: BBC, HVG, fotók: Unsplash)

india | ausztrál | hazatérés | bűncselekmény | börtön

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram