Close
Az év talán legfontosabb hazai dizájneseményén kiderül, mit tud a magyar formatervezés

Az év talán legfontosabb hazai dizájneseményén kiderül, mit tud a magyar formatervezés

New Standards mottóval rendezik meg idén a Budapest Design Weeket (BDW), amely péntektől október 17-ig Budapesten és több másik városban csaknem kétszáz programmal – kiállításokkal, szakmai rendezvényekkel, városi sétákkal, kézműves workshopokkal és nyitott stúdiókkal – készül.

“A Budapest Design Week fontos állomása annak, hogy a magyar formatervezési kultúra megmutassa, hol tart és mire képes” – mondta az eseménysorozat  budapesti sajtótájékoztatóján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.

Pomázi Gyula hozzátette, a BDW egy új és furcsa világ leképezését kívánja megmutatni: a pandémia óta ugyanis egészen más attitűdök, szokások jelentek meg, ebben a korszakban pedig a kreatívipari ágazatok szerepe még fontosabbá válik.

Osvárt Judit, a Budapest Design Week kurátora az idei rendezvénysorozat mottójáról szólva elmondta, a New Standards szlogen éppen ezekre a jelenségekre utal. Már évek óta fontos téma a fenntarthatóság, a szociális érzékenység, szinte mindenhatóvá vált az internet, miközben erős átalakulás tapasztalható a munka világában. Mint hozzáfűzte azonban, a pandémia felgyorsította mindezeket a folyamatokat: átalakult a mobilitás, elterjedt a home office, ezzel együtt változóban van a divat világa is, mindebben pedig a dizájnereknek kulcsszerepük van.

A New Standards szlogen legnyilvánvalóbb megjelenési formája a BDW központi kiállítása, amely a Societé Budapest épületében harminc fiatal, harminc év alatti magyar tervező prototípusfázisban lévő termékét mutatja be, míg a kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések a mobilitási szokások változásáról, a home office elterjedésének a divat világára gyakorolt hatásáról,

valamint a virtuális valóság jövőjéről, például a virtuális divat- és luxuscikkekről szólnak majd.

Osvárt Judit szerint a Budapest Design Weeken konferenciát és kiállítást szerveznek a social design témakörében, a Nyitott Stúdióik programjai a dizájnstúdiókba engednek betekintést, lesznek vállalkozásfejlesztési események, valamint számos egyéb kiállítás, workshop, városi séta és egyéb program várja az érdeklődőket.

“A Bálna Budapest épületében már megnyílt kiállítás huszonnyolc magyar és tíz regionális tervező munkáját mutatja be. A legfőbb témakör a fenntarthatóság, olyannyira, hogy a kiállítás maga is az újrahasznosíthatóság jegyében készült” – mondta Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója.

(Forrás: MTI, fotók: Design Without Borders/Határtalan Design kiállítás)

program | rendezvény | Budapest Design Week | tárgyak | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Robert Downey Jr. malibui bungalójában visszaköszön a Vasember-stílus

A víztükörre reflektál gyönyörűen ez az izgalmas, fejjel lefelé fordított alpesi hotel

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram