Close
Leteszed a hajad, hogy mennyit drágultak a négyzetméterárak egy évvel ezelőtthöz képest Budapesten

Leteszed a hajad, hogy mennyit drágultak a négyzetméterárak egy évvel ezelőtthöz képest Budapesten

És a legdrágább négyzetméteráron is durván leesett az állunk.

A fővárosban az új építésű projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,592 millió forint volt az idei második negyedévben, ami az első negyedévhez képest mindössze 1,3 százalékos emelkedés –közölte az Otthon Centrum (OC).

Az előző év azonos időszakához képest jelenleg 12,2 százalékkal magasabbak a négyzetméterárak, főként a tavalyi extrém áremelkedés következtében.

Budapesten 932 ezer és 3,081 millió forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár, és az OC elemzési vezetője szerint a kerületek között soha nem volt még ilyen mértékű árkülönbség.

A felmérés szerint Budapesten 338 új lakás beruházás indult el, ezekben 26 700 lakás épül. A projektek száma 2,4 százalékkal, a lakások száma 1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A legdrágább kerületek sorrendje megegyezik az előző negyedévivel.

Továbbra is az V. kerület vezet 3,081 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület 2,99 milliós fajlagos ára követ. A lista harmadik helyén a XII. kerület áll 2,90 millió forintos négyzetméterárral.

Az átlagos kínálati négyzetméterár az I. és a VI. kerületben is meghaladta a 2 millió forintot: előbbinél 2,64 millió, utóbbinál 2,13 millió forint volt a fajlagos ár.

A budai és a belvárosi kerületek többségében 1,5 millió forint felett alakult a négyzetméterár átlagos értéke. A külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben (Budafok-Tétény) egymillió forint körüli négyzetméterárak a jellemzőek. A legolcsóbb kerület a XV. kerület lett 932 ezer forintos átlaggal; egyedül ebben a városrészben kínálnak egymillió forint alatt egy négyzetmétert.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor emlékeztetett, hogy évek óta a XIII. kerület vezeti a projekt- és lakásszámok listáját. A 61 projekt és 7700 épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő, bár nem tekinthető rekordnak. A második a XI. kerület 42 projekttel, az óbudai III. kerület pedig 39 projektjével a harmadik lett a listán. A legkevesebb projekt az I. és az V. kerületben indult el, összesen kettő, míg lakásszámban az V. kerületben épülő, mindössze 21 lakás a legkevesebb a 23 kerület adatait összegző listán.

(Fotók: Unsplash)

budapest | ingatlan | négyzetméter | drágulás | lakásár

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram