Close
Európa-szerte magasan Budapesten drágultak a legtöbbet az albérletek: egy év alatt brutális áremelkedés

Európa-szerte magasan Budapesten drágultak a legtöbbet az albérletek: egy év alatt brutális áremelkedés

Hogy mennyit?!

Európa-szerte Budapesten mérték a legnagyobb ár növekedést az egyszobás kiadó ingatlanoknál:

egy év alatt 43 százalékos az albérletárak emelkedése

– derül ki egy európai ingatlan portál legfrissebb nemzetközi kutatására hivatkozva a HVG.

Míg egy lakás medián bérleti díja 2022 első negyedében 770 euró volt (közel 300 ezer forint), rá egy évre ez az összeg 1100 euróra (420 ezer forint) emelkedett. A második és harmadik helyen a holland és lisszaboni ingatlanok bérleti díja drágult 28 és 25 százalékkal egy év alatt.

A KSH adatai szerint az előző év végi lassulás után 2023-ban gyorsabb ütemben emelkedtek a lakbérek. Az előző év azonos időszakinál országosan 18, Budapesten 19%-kal, 2015 azonos időszakához képest

pedig 80, illetve 72%-kal voltak magasabbak idén a márciusi lakbérek.

Egy év leforgása alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (20%), és a budai egyéb kerületekben a legkisebb (16%) a drágulás. A kutatás alapjául szolgáló minta csupán 125 budapesti lakást vizsgált, így nehezen nevezhető reprezentatívnak az egész városra, de az emelkedés mértéke és az árnövekedés szintje azért így is bőven megmutatkozik.

(Fotók: Getty)

kiadó | lakás | budapest | albérlet | infláció

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram