Close
Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás – Így indul újra a város vasárnap éjféltől

Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás – Így indul újra a város vasárnap éjféltől

Rendkívüli bejelentésben ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a fővárossal kapcsolatos enyhítéseket szombaton.

Budapesten a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól.

Gulyás Gergely közölte, a budapesti korlátozások feloldásáról szóló rendelet még szombaton megjelenik.

Ennek alapján Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozásáért.

A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók. A fővárosban is megmarad, hogy a hatvanöt év felettiek reggel kilenc óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban. A piacok nyitvatartása ettől eltérő lehet az önkormányzatok döntése alapján, a fővárosban ez a kerületek hatáskörébe tartozik.

Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban. A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember elsejéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.

A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan, nyitva tarthatnak. A védőtávolság megtartásának feltételeiről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodniuk. Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók. Vidéken június elsejétől lehet legfeljebb kétszáz fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban vagy éttermekben is.

Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom