Close
Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás – Így indul újra a város vasárnap éjféltől

Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás – Így indul újra a város vasárnap éjféltől

Rendkívüli bejelentésben ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a fővárossal kapcsolatos enyhítéseket szombaton.

Budapesten a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól.

Gulyás Gergely közölte, a budapesti korlátozások feloldásáról szóló rendelet még szombaton megjelenik.

Ennek alapján Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozásáért.

A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók. A fővárosban is megmarad, hogy a hatvanöt év felettiek reggel kilenc óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban. A piacok nyitvatartása ettől eltérő lehet az önkormányzatok döntése alapján, a fővárosban ez a kerületek hatáskörébe tartozik.

Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban. A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember elsejéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.

A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan, nyitva tarthatnak. A védőtávolság megtartásának feltételeiről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodniuk. Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók. Vidéken június elsejétől lehet legfeljebb kétszáz fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban vagy éttermekben is.

Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

budapest | enyhítés | kijárási korlátozás | koronavírus | járvány

FOLYTASD EZZEL

Funkos projektjével érkezik a Müpába a világ egyik legjobb jazzénekese

Így indították el a Disney+-t Közép-Európában

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom