Close
Ez az a fekete sereg, ami bevette Budapestet

Ez az a fekete sereg, ami bevette Budapestet

Berlin, Párizs, Budapest. A három világváros, ahol a legaktívabb adidas Runners futóközösséget tartják számon világszerte.

Az adidas Runners Budapest tagjai, vagyis ahogy magukat hívják, a fekete sereg (fekete póló az egyenruhájuk, ami minden aktív közösségi tag jutalma öt edzés teljesítése után) az urbán futás népszerűsítését tűzte zászlajára. Nem kevesebb, mint 114 nagyvárosban találni ilyen futóközösséget, de nagyon kevés helyen van úgynevezett runbase, azaz egy olyan központi helyiség, ahol a futók átöltözhetnek és ahol teremben végzett edzésekre is van lehetőség.

Budapest egy ilyen hely és a közösség tagjai szemlátomást imádják ezt.

Boros Gábor, alias Borsi, aki nemrég csatlakozott a csapathoz, például azt hitte, rosszul lát, amikor belépett a Váci úti terembe.

– “Megmutatták az öltőzöt és hanyatt dobtam magam, hogy milyen szép és kulturált. Egyből kérdeztem, hogy biztos én olvastam el, de ezért semmit nem kell fizetni? Mondták, hogy nem” – meséli Gábor.

– “Annyira gyorsan és naggyá fejlődött a budapesti futóközösség, hogy az adidas bajorországi központjában azt mondták, hogy nyissunk egy saját run base-t” – ezt már Debreczeni Dóra csapatkapitány mondja és hoztáteszi, hogy két és fél éve heti egy edzéssel és két edzővel indult a mozgalom.

– “Akkor azt vártuk, hogy körülbelül három-négy évig heti három-négy edzésünk lesz, de már a két hónapon belül világos volt, hogy kell egy második edzés is minden héten. És most két és fél év elteltével már hetente húsz edzésünk van és tíz állandó edzővel dolgozunk”.

Dóra csapatkapitányként személyesen választotta ki az edzőket. Két és fél éve azt kapta feladataként, hogy építse fel a team edzői csapatát és találja meg a legjobbakat erre a feladatra. Komolyan vette az egészet és csaknem hatvan edzővel vette fel a kapcsolatot, majd hosszú kiválasztási folyamat vette kezdetét.

Dóra nagyon büszke arra a brigádra, amellyel a csapat színre lépett.

 

– “Az  edzőink kiváló emberek, nem csak kiváló sportolók. A kiválasztás során elsősorban az emberi tulajdonságaikat néztem a szakmai tudásuk mellett. Én, mint egy gyermek édesanyja, azt tartottam szem előtt, hogy a gyerekeimnek is példaképeket válasszak, olyan embereket, akik a hozzánk forduló és tartozó futókat jó irányba fogják terelni. És hozzánk azért ragaszkodnak ennyien és azért jönnek ilyen sokan, mert ezek az emberek nagyon motiválóak és nagyon nagy ösztönzést adnak a hozzánk csatlakozó futóknak” – árulja el Dóra a budapesti bázis vonzerejét.

A futóedzők egytől egyik bajnokok, olyanok, akik maguk is végigjárták a futás néha kínzó lépcsőfokait és tudják, hogy miről beszélnek. Kazi Tamás olimpiai részvevő futó például haladó futóknak tart edzést. De a futóedzések mellett van jóga, amit Szappan Petra tart, van HIIT, azaz High Intensity Tréning, Core-edzés, vagy nyújtásra fókuszáló edzés.

Spiczki Csaba többszörös terep- és ultrafutó bajnok a kezdetektől dolgozik a futócsapatnál.

– “Hozzánk bárki jöhet. Kezdők is, akiket igyekszünk a nekik legmegfelelőbb edzésekre irányítani. Mostanában csináltunk egy ‘Az életem első 10 kilométere’ kampányt, ahová harmincan jelentkeztek és nekik külön felkészítést tartottunk. Az edzők nem csak remek sportemberek, hanem karizmatikusak is, mert azért itt alkalmanként nyolcvan-száz emberrel dolgozunk és olyankor meg kell tudni szólalni, még talán jópofának sem árt lenni” – teszi hozzá Csaba, aki a hétfői edzéseket vezeti.

Borsos Gábor is Csaba edzésein kezdte, nemrég az Ultratrail Balaton versenyen 100 kilométeres távott futott és beszámolója szerint a legnehezebb pillanatokban edzői szavai csengtek a fülébe.

– “Amikor a nyolcvankettedik kilométernél lefeküdtem a párás mezőre az út mellé és a fejlámpám fényében csak a számból kiáramló felhőket láttam, pár perc erejéig el is aludtam. Arra riadtam fel, hogy hangokat hallok a fejemből. Az egyik hang azt mondta: “ne kaszálj a kezeddel, emeld a sarkad, emeld a térded” (Csabi), a következő hang pedig a következőt: “most 80-90%-os lendülettel megyünk” (Áron). Na, ezek után erőt vettem magamon és továbbindultam. Az utolsó tíz kilométert úgy futottam le szó szerint, hogy felemeltem magam elé a két futóbotomat, és ami kifért a csövön. Úgy voltam vele, ha egy elefánt lesz az úton, azt is letolom. Az utolsó kilométereket 04:31-es tempóban futottam, amikor beértem a célba, alig bírtam megállni. Ötvenedik lettem” – emlékszik vissza Gábor.

Csaba azt mondja, igyekeznek változatos edzéseket kitalálni.  – “Át szoktam velük futni a Rózsadombra, hogy legyen benne emelkedő is és például felfutunk a József-hegyi kilátóhoz. De van, amikor a Parlament felé megyünk, vagy a Városligetbe” – meséli Csaba, hogy mindig igyekszik a csapat állapotához és összetételéhez szabni az útvonalat és mindig bevárják a gyengébb futókat.

Havonta öt-hatszázan vesznek részt az ingyenes edéseken. Ez azt jelenti, hogy átlagosan két edzésre látogat el egy futó. A Facebook csoportba hatezren léptek már be. A Runstatic alkalmazásban, amin keresztül az edésekre lehet jelentkezni, 3500-an regisztráltak már.

– “A magyarok szeretnek sportolni és nálunk több a nő, mint a férfi, ami azt is mutatja, hogy a nők körében népszerűbb a városi futás. Itt a közösségben azok is társakat találnak, akik alig ismernek valakit és emellett Magyarország legjobb edzőitől kapnak útmutatásokat, motivációt. A résztvevők nem csak ingyen vesznek részt az edzéseken, de a jutalompóló után, tizenöt edzést követően cipőfűzőre rögzíthető bronzlapocskát kapnak, amit az ezüst-, majd az aranylapocska követ”.

Dóra szerint, ami megkülönbözteti a budapesti közösséget a világ többi városétól, az az, hogy a tagok nem csupán együtt edzenek, hanem együtt járnak szórakozni is, vagyis egy valódi közösség kovácsolódott össze.

A jó erőnlét és az eredmények elérése az egyik fő cél, de szerveznek például szemétszedő futásokat, azaz ploggingokat is, vagy karácsonyi ajándékokat készítenek hulladékanyagokból.

Debreczeni Dóra, azaz Captain Dóri élő példája annak, ami a csapat hitvallása. Dóra is a közösséggel együtt futva vált egyre jobb futóvá. Azt mondja, a sport és ezen belül a közösségi sport az, ami ebben a világban a legtöbbet tudja adni az embereknek. – “Adi Dasslernek, az adidas alapítójának az volt a hitvallása, hogy a sport megváltoztatja az életedet. Mi is ezt az üzenetet szeretnénk átadni. A mai vilában, ahol mindent azonnal meg tudsz szerezni, kevés dolog maradt, amiért az emberek küzdeni akarnak. A sport azonban megtanítja őket erre a küzdésre, vagyis arra, hogy vannak dolgok, amikért tenni kell és az eredmény csak kemény munka hatására érkezik meg.”

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Somay Márk)

Close